Heiki Luts: Narva-Jõesuu metsad aktsiate vastu

Heiki Luts
Copy
Heiki Luts, Narva-Jõesuu linnavolikogu liige
Heiki Luts, Narva-Jõesuu linnavolikogu liige Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Narva-Jõesuu plaanib anda linnale kuuluva metsa omavalitsusele kuuluvale ASile Narva-Jõesuu Kommunaal mitterahalise sissemaksena, suurendades sellega aktsiakapitali. 

Majanduslikus mõttes võib metsa vahetamises aktsiateks isegi iva sees olla, kuid tuleme ajas veidi tagasi.

Mäletatavasti oli Vaivara valla jaoks 2012. aasta sügise kooliaasta alguskuu väga õnnetu, kuna põles Sinimäe koolimaja.

Praeguste Narva-Jõesuu otsustajate tagatoaotsuste taga ei näi kusagil olevat tarkust ega mõistust. 

2013. aastal sai selgeks, et põlenud koolimaja taastada ei ole võimalik ja tuleb teha raske otsus, kas lammutada vana koolimaja ja ehitada uus või lammutada vana koolimaja ja teha ligi 150aastasele Vaivara hariduselule lõpp.

Otsustamine ei olnud lihtne, kuna oli üks huvigrupp, kes leidis, et mitte ainult Vaivara haridusele, vaid kogu Vaivara vallale tuleb kiire lõpp teha. Osa sellest huvigrupist on praegu end sisse seadnud Narva-Jõesuu otsustajate tagatoas.

Kuid 2013. aastal oli enamik õnneks siiski seda meelt, et Sinimäele tuleb ehitada uus ja nüüdisaegne mitmefunktsiooniline koolimaja, millel oli tol ajal tihtilugu hellitav nimi "haridustempel".

Vaivara valla otsusele hakata uut koolimaja ehitama vaadati riigi poolt esialgu viltu, kuna reeglina maakoole suleti, aga Vaivara soovis uut ehitama hakata. Kuna uuele koolimajale oli koostatud ja välja valitud sobiv eskiisprojekt, siis oli õige pea teada ka uue koolimaja ligikaudne ehitusmaksumus.

Loomulikult ei olnud keegi varem planeerinud ei koolimaja põlengut ega uue koolimaja ehitamist ning puudus vajalik raha. Igas valdkonnas sai kulud ja tulud korralikult üle vaadatud ning planeeritud tegevused lükati määramata ajaks edasi.

Kuid pärast kõikvõimalikke kalkulatsioone ja arvestusi jäi uue koolimaja ehitamiseks ikkagi ca miljon eurot puudu.

Siis tuli lauale esimest korda variandiks Vaivara valla 300 hektari metsa müümine, et puuduolev summa kokku saada.

Kuid vaivaralased tegid tollastele vallajuhtidele selgeks, et mets on meie vara ja seda ei tohi müüa. Kui vaja, siis võib metsa mõne aasta ette raiuda ning metsamaterjal müüa, kuid metsakinnistute müügiga ei nõustutud.

Seejärel toodi lauale järgmine lahenduse variant. Varem oli otsustatud, et koolimaja hakkab ehitama Vaivara vallale kuuluv aktsiaselts KA Vaiko ning vallale kuuluva metsa näol suurendada aktsiaseltsi aktsiakapitali ja KA Vaiko saaks metsa pantimisega koolimaja ehitamiseks laenu võtta. Kuid ka selles osas leidis tollane Vaivara vallavolikogu, et valla mets peab vallale jääma, ja vaja oli leida mõni muu koolimaja ehitamise allikas.

Sinimäe koolimaja ehitamise rahastamiseks leitigi mitmeid rahastamisallikaid ja läbitud sai mitu pikka kohtuteed, kuni riigikohtuni välja. Praeguste Narva-Jõesuu otsustajate tagatuba ei tahtnud kuidagi leppida asjaoluga, et koolimaja ehitamise eest tulebki kohalikul omavalitsusel täita oma kohustused koolimaja ehitustööd tellinud aktsiaseltsi KA Vaiko ees, ning 2019. aasta lõpus tuli lõpuks riigi abiga ka Narva-Jõesuu linnavolikogu otsus, mis tõi vahepeal sügavasse porisse tambitud aktsiaseltsi jällegi pinnale tagasi.

Kuna Narva-Jõesuu praeguste otsustajate tagatuba oli aktsiaseltsi KA Vaiko nime mustamisega kõvasti pingutanud, siis leiti, et pannes aktsiaseltsile uueks nimeks Narva-Jõesuu Kommunaal, saab "puhtaks pestud" äriühingule hakata kõikvõimalikke varasid üle andma.

Praeguste Narva-Jõesuu otsustajate tagatoaotsuste taga ei näi kusagil olevat tarkust ega mõistust. Viimase näitena võib tuua novembrikuu hilisõhtul napi häälteenamusega vastu võetud otsuse "Narva-Jõesuu linna territooriumile põlevkivituha töötlemise käitise püstitamiseks vajaliku eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise mittealgatamine". See oleks kahtlemata olnud üks rohelisemaid põlevkiviteemalisi projekte viimasel veerandsajandil ning olulise tähtsusega tegevusi mitte ainult Ida-Virumaale, vaid ka kogu vabariigile.

Loo alguses sai mainitud, et majanduslikus mõttes võib metsa vahetamisel aktsiateks isegi iva sees olla. Linnale kuuluvate varade üleandmine ei ole arusaadav ja läbipaistev, volikogu istungil ei ole kordagi arutatud, millisena soovib linn oma varasid tulevikus näha. Kas tulevikus hakkab üleantavat metsa majandama üks otsustajatest? Niikaua kui ei ole vastuseid, on positiivne otsus raske tulema. Novembrikuu Narva-Jõesuu volikogu istungil oli päevakorras näiteks Narva-Jõesuu linnasauna võõrandamine ühe euroga oma kommunaalettevõttele põhjusega, et linnal ei ole sauna vaja. Mis mõttes Narva-Jõesuule ei ole sauna vaja? Linnasaun ei ole majandus-, vaid sotsiaalvaldkonna tegevus, sest Narva-Jõesuus on veel kümneid eluasemeid, milles puudub elementaarne pesemisvõimalus.

Ma ei kahtle selles, et praegune Narva-Jõesuu otsustajate tagatuba pingutab viimseni ja valla mets läheb varem või hiljem linnalt ära. Selleks on moodustatud vajalik toiduahel, määrates mitte spetsialistid, vaid vajalikud inimesed linna äriühingute või sihtasutuste tasulistesse juhtorganitesse või antud linna vara soodustingimustel kasutada. Pole kahtlustki, et on paigas metsa majandamisest tegelikud kasusaajad. Me ei saa olla kindlad selles, kas volikogu esimees on üks kordki ka volikogu istungiks ette valmistunud ning teab, mitu häält on vaja mingi otsuse vastuvõtmiseks, ja kas lõpuks suudab seitsmeteistkümneni vajalikud hääled kokku lugeda.

Praegune Narva-Jõesuu otsustajate tagatuba ei taha kuuldagi sellest, et Vaivara vald ei läinud ka kõige keerulisematel aegadel vastu kohaliku kogukonna tahtele ning ei müünud ega vahetanud oma "reliikviaks" olevat metsa aktsiate vastu.

Heiki Luts on endine Vaivara vallavolikogu esimees ja endine Vaivara vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles