Signe Viimsalu: vanaduspension muutub uuest aastast paindlikumaks

Copy
Signe Viimsalu, sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna teenuse juht
Signe Viimsalu, sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna teenuse juht Foto: Erakogu

Alates 1. jaanuarist jõustub lisaks palju räägitud teise samba reformile ka vanaduspensionäre puudutav riikliku ehk esimese pensionisamba reform. Mida see tähendab ja kaasa toob?

Alustuseks: muudatused puudutavad esmajoones neid, kes jäävad vanaduspensionile alates 2021. aastast. Kuna mõned uued võimalused laienevad ka praegustele pensionäridele, tasub siiski kõigil end nendega kurssi viia.

Mis uuest aastast muutub? Olulisima uuendusena tekivad inimesel pensionile jäädes ja pensionil olles uued paindlikud võimalused. Tekib võimalus võtta pension täissumma asemel välja pooles ulatuses või pensioni maksed mõneks ajaks üldse peatada. Seda tehes jääb osa pensionist kasvama ning hiljem kättesaadav summa on selle arvelt veidi suurem.

Samuti saab vajaliku staaži olemasolul jääda pensionile kuni viis aastat enne ametliku vanaduspensioniea saabumist. Sel juhul on igakuine pension sarnaselt senise süsteemiga veidi väiksem. Paindlik pension vahetab aastaks 2026 tasapisi välja ka enneaegse ehk kõnekeeli eelpensioni. Suurim erinevus viimasega on see, et paindlik vanaduspension lubab samal ajal pensioniga saada töötasu. Muutuvad ka varem pensionile jäämisel rakenduvad vähendusprotsendid.

Kalkulaator aitab prognoositavat pensioni arvestada 

Sotsiaalkindlustusamet töötas koos sotsiaalministeeriumi ning tervise ja heaolu infosüsteemide keskusega välja kalkulaatori, mis võimaldab inimesel vaadata, kui suur on tema prognoositav pension praegu ja tulevikus. Kalkulaator kuvab pensioni suurust nii praeguses kui ka tuleviku vääringus. Leia pensionikalkulaator ja rohkem infot vanaduspensioni kohta veebilehelt  www.pensioniplaan.ee.

Pensioni peatamist ja jätkamist puudutavaid otsuseid saab pensionär edaspidi muuta vajadust mööda, kuid mitte tihedamini kui üks kord kuus. Soovitud muudatus hakkab kehtima järgmisest kalendrikuust. Uued võimalused ei ole mõeldud mitte ainult värsketele pensionäridele, vaid ka kõigile neile, kes saavad juba praegu tavalist vanaduspensioni.

Teiseks lisandub riikliku ehk esimese pensionisamba valemisse uus osa. Seni koosnes esimese samba pension kolmest osast: baasosast, staažiosast ja kindlustusosast. Alates uuest aastast hakkab inimene koguma uut solidaarsemat ühendosa. See tähendab ühtlasi, et 2021. aasta algusest muutub senine pensionistaaži kogunemise loogika.

Muudatuse mõte on vähendada pensionide ebavõrdsust. Nimelt läheksid praeguse süsteemi jätkudes käärid erinevate sissetulekutega inimeste vahel aina suuremaks. Praegused madalama palgaga inimesed saaksid tulevikus veelgi madalamat pensioni. Seadusandja eesmärk on tagada vananeva rahvastikuga ühiskonnas kõigile inimväärne sissetulek. 

Pisut kaugemas tulevikus, nimelt 2027. aastast seotakse vanaduspensioniiga keskmise eeldatava elueaga Eestis. Statistikaameti andmetel on meeste keskmine eluiga kasvanud viimase 25 aastaga neljateist aasta ja naistel kümne aasta võrra. See tähendab keskmiselt kuuekuist eluea tõusu aastas. Seetõttu kasvab edaspidi koos keskmise elueaga ka pensioniiga.

Edaspidi saab inimene oma vanaduspensioniea teada kaks aastat ette. Näiteks 2027. aasta vanaduspensioniiga selgub alles 1. jaanuaril 2025. Uue vanaduspensioniea, mis hakkab kehtima kahe aasta pärast, kinnitab vabariigi valitsus igal aastal 1. jaanuariks. Pensioniiga saab korraga tõusta või langeda maksimaalselt kolm kuud, mis on sarnane praeguse pensioniea tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles