Maris Toomel: Keskerakonnal kulus üle kolme aasta, saamaks aru kaasava eelarve vajadusest

Maris Toomel
Copy
Maris Toomel, Reformierakonna ringkonnajuht, Jõhvi volikogu liige
Maris Toomel, Reformierakonna ringkonnajuht, Jõhvi volikogu liige Foto: Erakogu

Aasta siis oli 2017, kui oli varakult hoo sisse saanud kohalike omavalitsuste valimiste programmi arutelu. Reformierakonna meeskond arutles pikalt, kuidas kaasata valla inimesi otsustusprotsessi ning kuidas valla inimesed saaksid kaasa rääkida just nendele olulistel teemadel. Nii saigi valimisprogrammi sisse kirjutatud kaasava eelarve rakendamine, kus 1% eelarvest on kohalike inimeste endi otsustada.

Eesmärk oli parandada valla inimeste arusaama vallaeelarvest ja selle kujunemisest. Lisaks soodustada kogukondadevahelist koostööd ja selle kaudu lahendada just elanike arvates olulised kitsaskohad.

Lisaks kaasavale eelarvele oli programmis valitsemise all veel nii mõnigi hea idee, mida oleksime soovinud ellu viia.  Reformierakond pidas avaliku valitsemise huvides vajalikuks muuta kõik avalikud istungid jälgitavaks ning valla sõlmitud lepingud ja korraldatud hanked kodulehel avalikuks.

Jõhvi poliitilisest maastikust tulenevalt saime olla vallavalitsuses pelgalt kolm kuud. Selle aja jooksul on raske midagi suurt ja läbimurdvat ellu viia, kuid siiski saime tuua taas kord arutusele kaasava eelarve teema.

Enne seda olime esitanud kaasava eelarve ettepaneku nii 2018., 2019. kui ka 2020. aasta eelarve puhul, kuid Keskerakonna ja valimisliidu Meie Kodu saadikud lükkasid selle iga kord tagasi. Nagu ka 2021. aasta eelarve muudatusettepaneku, millega soovisime suurendada kaasava eelarve mahtu võrreldes võimuliidu pakutud 20 000 euroga, mis on meie arvates ilmselgelt liiga väike summa. 

Nüüd tuleb praegune vallavõim välja kaasava eelarve plaaniga, justkui oleks see nende idee ja suure töö tulemus. Tegelikult on Keskerakonna juhitud vallavõim  eelneva kolme ja poole aasta jooksul seda algatust ise tõrjunud.

Miks nad nüüd äkki meelt muutsid? Ilmselt on põhjuseks sügisel tulevad valimised või siis tõesti arvatakse, et Reformierakonna pakutud idee on tegelikult väga hea. Kahju vaid, et sellest aru saamiseks kulus üle kolme aasta.

Kokkuvõtteks on mul ainult hea meel, et isegi opositsioonis olles on võimalik oma valimislubadusi täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles