JUHTKIRI Poliitikule kahjunõude esitamine on valija kätes

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi volikogu opositsiooni plaan hakata esitama kahjunõudeid vallajuhtidele, kes raamatukogus toimunud õigusvastase personalipoliitika tõttu on vastutavad, et vald on pidanud kannatanutele kümneid tuhandeid eurosid hüvitama, on kahtlemata poliitiline nõks. Küllap ei oleks volikogu liige Paul Paas selliste eelnõudega välja tulnud, kui ta kuuluks opositsiooni asemel koalitsiooni ning säärastes pattudes oleks süüdistatud tema võimukaaslasi. 

Aga teisest küljest on ju õige, et valla maksumaksja raha tuuldeloopimise eest on vastutavad konkreetsed inimesed oma otsuste ja tegudega. Küsimus on selles, kas institutsionaalse vastutuse saab regressi korras üle kanda füüsilistele isikutele. 

On ju nende juhtumite puhul vastutav vallavalitsus kui institutsioon. Me ei eelda, et näiteks politsei, maksuameti või muu riikliku institutsiooni esindaja õigusvastase käitumise korral kohus konkreetselt inimeselt kahju sisse nõuab. Hüvitis mõistetakse välja asutuselt, keda eksinud ametnik esindab. Praegusel juhul lasub vallavalitsusel aga nii-öelda kollektiivne vastutus, mis omakorda tähendab, et keegi konkreetselt ei vastutagi tehtud vigade eest. 

See võib kõlada küll trafaretselt, aga valijale on üks kord nelja aasta jooksul kohalikel valimistel antud võimalus anda oma hinnang sellele, kuidas valitsejad tema rahaga ümber on käinud. Ja öelda, kas konkreetne poliitik on väärt preemiat või karistust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles