JUHTKIRI ⟩ Üleskutse saadikutele: õppige kevadeks eesti keel selgeks

Põhjarannik
Copy
See stend asub mõned aastad tagasi avatud Narva eesti keele majas. Suurel osal Narva volikogu saadikutest tasuks küsida sealt abi eesti keele õppimisel.
See stend asub mõned aastad tagasi avatud Narva eesti keele majas. Suurel osal Narva volikogu saadikutest tasuks küsida sealt abi eesti keele õppimisel. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Järgmisel nädalal tulevad esimest korda kokku hiljuti valitud volikogude uued koosseisud.

Narva ja Sillamäe volikogus, aga ka Kohtla-Järve, Narva-Jõesuu ja Jõhvi volikogus võtavad teiste seas kohad sisse sellised saadikud, kes ei valda eesti keelt, mis on nende volikogu töökeeleks.

Mõnes volikogus on riigikeeleoskuse pärast olnud päris kõvasti nuputamist isegi selle üle, keda panna volikogu esimeheks ja aseesimeheks. Selles rollis peaks riigikeele laitmatu oskus olema möödapääsmatu, aga selliseid saadikuid ei ole võimule saanud seltskondadel eriti valida.

Eesti keele oskuse eeldamine kohaliku volikogu saadikult ei ole kuidagi moodi tagakiusamine. See on selleks tööks vajalik oskus. Kui suur osa saalis olevatest saadikutest ei mõista, mille üle käib istungil arutelu, siis ei saa nad ka sekkuda arutelusse ega seista oma valijate huvide eest. Nad muutuvadki nõnda paratamatult lihtsalt käetõstjateks küsimustes, mida on enne ametlikku istungit nii-öelda proovis harjutatud.

Eesti keelt oskamata on saadikutel piiratud ka dokumentidest arusaamine. Lisaks on heaks saadikutööks vajalik laialdasem eestikeelses infoväljas olek, et olla paremini kursis riigis toimuvaga.

Volikogu liikmed on ka oma piirkonna saadikud laiemas mõttes: oleks normaalne, et nad suudaksid soravalt eesti keeles rääkida oma linnast või vallast ka mujal Eestis, olgu siis ministeeriumide ametnikele, ajakirjanikele või ka näiteks sellesse kanti investeerimisest huvitatud ettevõtjatele. Aga eesti keele valdamine kohaliku omavalitsuse volikogu liikme poolt on ka elementaarne austuse avaldamine Eesti riigile. 

Põhjarannik ei kutsu üles konarliku eesti keele oskusega saadikuid oma mandaadist loobuma. Küll aga julgustame ja innustame neid eesti keele õppimist eeloleval talvel korralikult käsile võtma. Kohalike volikogude liikmed võiksid seada endale eesmärgiks õppida kevadeks eesti keeles vabalt ja julgelt rääkima. Narvas on ju avatud ka eesti keele maja, kus selleks kindlasti abi ja tuge saab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles