JANEK PAHKA ⟩ Kuidas Kohtla-Järve nelikliit nii ruttu lagunes?

Copy
Janek Pahka, Kohtla-Järve volikogu liige, valimisliit Restart Kohtla-Järve
Janek Pahka, Kohtla-Järve volikogu liige, valimisliit Restart Kohtla-Järve Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Mina ei otsi süüdlasi ega süüdista kedagi. Nagu on tänaseks selgunud, siis ainult laisk ei kirjuta sellest, et Kohtla-Järvel loodud koalitsioon lagunes Restardi süül.

Ainuke Restardi "süü" seisneb selles, et jäime oma põhimõtetele kindlaks ega allunud provokatsioonidele ning valimisliidu Progress esitatud ultimatiivsetele nõudmistele pärast koalitsioonileppe allkirjastamist.

Aga alustame algusest. Tuletan meelde, et Restart oli ainukene poliitiline jõud, kes enne valimisi andis avalikusele teada oma linnapea kandidaadist. Kõik teadsid, et positiivse valimistulemuse korral esitame linnapea kandidaadiks Viktor Andrejevi.

Restardi "süü" seisneb selles, et jäime oma põhimõtetele kindlaks ega allunud provokatsioonidele ning valimisliidu Progress esitatud ultimatiivsetele nõudmistele pärast koalitsioonileppe allkirjastamist.

Esimesel kohtumisel võimalike koalitsioonipartneritega kinnitas valimisliidu Progress esindaja Maria Merkulova mitu korda, et nemad toetavad Viktor Andrejevi kandidatuuri linnapea kohale. Järgmisel kohtumisel teatas ta, et neil ei ole mitte kaks häält volikogus, vaid kuus, sest neli Keskerakonna saadikut on nende inimesed, nimelt Anton Dijev, Vladimir Evve, Svetlana Kollo ja Tiit Lillemets hääletavad nii, nagu vaja.

Just sellel kohtumisel esitas Progress enda volikogu aseesimehe kandidaadiks Tiit Lillemetsa, kes kandideeris volikogusse Keskerakonna nimekirjas.

Usun, et ainuüksi sellest asjaolust piisab, et linnaelanikud mõistaksid: meil ei olnud mõtet pidada Keskerakonnaga mingeid "salajasi" läbirääkimisi, kuna välja öeldud nimede valguses polnud selgust, kes kellega on leivad ühte kappi pannud.

Nüüd heidetakse meile ette, et me kohtusime Keskerakonnaga, kuigi ülaltoodu põhjal on näha, et Progress oli oma intriige pununud juba koalitsioonikõneluste algfaasis.

Ei ole mingi saladus, et Keskerakond tegi meile ettepaneku koalitsioonikõnelusteks ja kutsus meid kohtumisele. Meie võtsime kutse vastu, sest poliitikas on see täiesti normaalne käitumine, kui kohtutakse erinevate poliitiliste jõududega, kes on saanud rahvalt mandaadi.

Enne meid kohtus Keskerakonnaga ka Reformiaerakonna liider Vitali Borodin. Nende vahel liitu ei sõlmitud, sest Borodini sõnul soovis Keskerakond jätkata samas vaimus nagu senini. Borodin oli aga tema enda sõnul nõudnud, et edasi tuleb minna teisiti ja midagi on vaja muuta.

Ka sotside liider Eduard Odinets oleks kogenud poliitikuna Keskerakonna kutse vastu võtnud, kui see neile tehtud oleks. Teda poleks huvitanud ka see, et osa tema nimekirjast valitud saadikute maailm oleks kokku varisenud nagu kaardimaja.

Me läksime Keskerakonna esindajatega kokku saama otse koalitsioonikõnelustelt ja sellest olid teadlikud kõik koalitsioonipartnerid. Nagu ka varem öeldud, ei olnud meil mingit kavatsust oma valijaid alt vedada. Olime teadlikud "nelja musketäri" olemasolust Keskerakonna ridades ning nendes mängudes meil mingit soovi kaasa teha ei olnud.

Meie vastus Keskerakonnale oli avalikult nähtav Facebooki lehel juba päev enne nendega kohtumist ja sama sai öeldud ka kohtumisel nendega. Kõigest hoolimata koalitsiooni moodustamine jätkus.

Andsime endale selgelt aru, mis toimub, hindasime riske ning olime valmis igasugusteks lahendusteks. Ka selleks, mis sel esmaspäeval sündis. Samas oli koalitsioon võimalik vaid sellisel kujul. Me pidime seda õhkõrna võimalust ära kasutama. Pidime proovima, sest seda ootasid meie valijad.

Ühel hetkel käis aga läbi sahin, et Keskerakonna esindajad on käinud Peipsi ääres asuvas puhkekeskuses Suvi külas kõigile tuntud ärimehel. Võtsime selle teadmiseks ja ootasime, mis edasi saab.

Kaua oodata ei tulnud. Kohe pärast koalitsioonilepingu allkirjastamist hakkas pihta manipuleerimine ja valimisliit Progress tuli välja ultimaatumiga, et Restart peab oma linnapea kandidaadi välja vahetama, sest nemad Viktor Andrejevit ei toeta. See oli nende põhimõtteline otsus.

Progressi esindaja Maria Merkulova keeldus osalemast koalitsiooni nõukogu koosolekutel just nimelt seetõttu, et nad ei soovinud enam toetada linnapea kandidaadina Andrejevit. Samas meie ei olnud nõus selles mingeid järeleandmisi tegema ja jäime kindlaks sellele, milles neli osapoolt olid juba varem kokku leppinud. Suur hulk inimesi andis meile oma hääle ka selle teadmise pinnalt, et linnapeaks saab Viktor Andrejev.

Progress tuli välja väga nõrga argumendiga, et põhjuseks, miks nad Andrejevi puhul meelt muutsid, on see, et viimane olevat valimisliitu Progress pressis negatiivses valguses näidanud ja et osa koalitsioonipartnereid on justkui valesti käitunud, levitades Progressi kohta kahtlast informatsiooni. Sellest teatas Merkulova läinud laupäeval. Saadetud kirjas andis ta teada, et valimisliit Progress võtab endale õiguse ennast leppest lahti siduda ja hääletada eelseisvatel volikogu istungitel nii, nagu õigeks peab, lähtudes oma valijate huvidest.

Esimese volikogu istungini oli jäänud vähem kui kaks päeva. Ka teised leppe osapooled tunnistasid, et koalitsioon on lagunenud, kuid veel pühapäeva hilisõhtul leppisid kolm allesjäänud osapoolt − Restart, sotsid ja Reformierakond − kokku, et volikogu esimehe valimisel hääletavad kõik Eduard Odinetsi poolt. Restart pidas oma sõna.

Restart läks valimistele linna hea käekäigu saavutamise pärast ja me hakkame linnaelanike huvide eest seisma ka vähemuses olles. Olime koalitsiooniläbirääkimiste igas etapis ausad oma partnerite suhtes ja vastasime nende küsimustele alati ausalt. Meie jõud, aga praeguses poliitilises kontekstis võib-olla hoopis nõrkus, seisneb selles, et me tahame oma lubadusi pidada. Me ei ole sooja koha või mugava tooli eest väljas, me tahame olenemata kõigest teha midagi linnaelanike hüvanguks. Me ei ole mängurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles