Kummaline lumesõda

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Juba kaks nädalat on Jõhvis ja Kohtla-Järvel olnud teravaks teemaks lumekoristus või õigemini selle kohatine puudumine.

Peksupoisiks on tehtud OÜ N&V, kes mõlemas omavalitsuses teede ja tänavate hoolduse eest vastutab. Nüüd on mõlema omavalitsuse juhid otsustanud ettevõttele teha kehva töö eest leppetrahvi. Sest ega muud võimalust omavalitsustel polnudki. Sotsiaalmeedia kubiseb koristamata tänavaid ja kõnniteid kujutavatest fotodest ning kurjadest kommentaaridest. Selle taustal oleks omavalitsustel küüniline hakata väitma, et kõik on korras ning talvine tänavahooldus toimub nõuetekohaselt.

Seda väidab vaid teehooldusettevõte ise ning viitab erakordsele lumeuputusele ja väidetavalt suisa sellest tulenevatele lisatöödele. Selle kohta pole muidugi muud öelda, kui et hankes osaledes peab nii suure kogemusega ettevõtja teadma, et meie talved võivadki olla väga erinevad. On olnud aastaid, kui lund pole talvel sama hästi kui olnudki. Aga me pole kuulnud, et teehooldaja selle tõttu omavalitsusele osa teehoolduse rahast tagasi soovinuks maksta. See ongi ettevõtja risk, mille hind peab ka hankepakkumises kajastuma.

Sel aastal hooldab N&V esimest korda ka Ida-Virumaa riigimaanteid ja tekib küsimus, kas ettevõte pole siin töid üle oma võimete ette võtnud. Kui kaks nädalat pärast suuremat lumesadu kostub Jõhvist ja Kohtla-Järvelt ikka veel nurinaid lumme uppuvate tänavate kohta, siis on küsimus pigem õigustatud.

See, et N&V lubab endale ähvardusi üldse Jõhvi tänavahooldusest loobuda, surub muidugi vallavalitsuse üsna nurka. Aga siin pole kedagi süüdistada peale iseenda. Juba kevadel ette valmistatud hange venis viimase hetkeni, kuni vallavalitsus pidi tõdema, et pakkumise tegi vaid üks firma: N&V. Teisiti see ei saanudki minna, sest ühelgi teehooldusfirmal pole varuks kümneid masinaid ja inimesi, mistõttu vajab teenusepakkuja pärast hanke võitu piisavat ettevalmistusaega. Vastasel juhul ongi tulemus, nagu see on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles