JUHTKIRI Lootus Venemaa inimeste julgesse meelekindlusesse

Põhjarannik
Copy
Kiievi õhutõrje tulistas 25. veebruari varahommikul kesklinnast mõne kilomeetri kaugusel elurajooni kohal alla Vene relvajõudude väikese tegevusraadiusega ballistilise raketi.
Kiievi õhutõrje tulistas 25. veebruari varahommikul kesklinnast mõne kilomeetri kaugusel elurajooni kohal alla Vene relvajõudude väikese tegevusraadiusega ballistilise raketi. Foto: Dmitri Kotjuh / Scanpix

Kremli alustatud sõja peatamisel on oluline osa nii Ukraina rahva vastuhakul kui ka lääneriikide otsustaval tegutsemisel, aga väga suurel määral ka Venemaa enda inimeste julgusel ja meelekindlusel.

Putini vallandatud kuritegulikul sõjal puudub igasugune mõistuslik põhjendus. See laastab naaberriiki, kus elab vennasrahvas. See lõhub ka Venemaad ennast ega too kellelegi midagi head. Nagu kirjutas neljapäeval Venemaa tuntud teleajakirjanik Leonid Parfjonov, et nagu sageli varemgi, saab kõigest sellest kõige enam endale häda kaela Venemaa ise.

Venemaa kultuuriinimeste, õpetajate, ajakirjanike ja teiste elualade inimeste pöördumised, protestimeeleavaldused linnades näitavad, kuivõrd vastumeelne see verine avantüür nendele on. Nad teevad seda, teades, et riskivad sattuda üha enam stalinliku režiimi jooni omandava Venemaa võimusüsteemi ohvriks. Kes kaotab elu, kes satub vangi või lihtsalt tagakiusamise ja põlu alla. Nende inimeste seas tekitab riigijuhi tegevus nii kibedust kui häbi. Putini avantüür ja ta ise koos oma lähikonnaga jõuavad seda kiiremini ummikusse, mida ulatuslikumaks vastuseis Venemaal muutub. Ainult propagandaga seda enam maha ei talla.

Kogu maailma jaoks on tähtis, et lisaks avalikult protestijatele jätkuks meelekindlust sellele hullusele vastu hakata ka Venemaa ausatel ja oma maast lugu pidavatel ohvitseridel. Nendest saaksid uue ja parema Venemaa kangelased, sest nad hoiaksid ära tohutult ohvreid, kelle arv hakkaks Putini tapatalgute jätkumisel aina kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles