JUHTKIRI ⟩ 9. mail on nüüd teisiti

Põhjarannik
Copy
Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik.

9. mail Nõukogude võidupüha tähistamine on aastaid Eesti ühiskonda lõhestanud. Kui ühtedele on see olnud tähtis pidupäev, siis enamikule Eesti inimestest on see olnud pigem häiriva maiguga kuupäev.

Selle päeva lõhestav tähendus võimendus 2007. aasta aprillis nn pronksiööde ajal, mil Tallinnas ja ka Ida-Virumaal toimusid massilised tänavarahutused ja rüüstamised, kui valitsuse otsusel viidi Tallinna kesklinnast kaitseväe kalmistule pronkssõdur. Sellest ajast mäletame ka Venemaa-poolset tugevat propagandasurvet Eesti suunas ning juba siis oli selge, et Venemaa kasutab 9. maid propagandistlikel eesmärkidel.

Kuigi Georgi lindid ja punalipud olid Vene armee kasutuses juba Krimmi hõivamisel ning Ida-Ukraina okupeerimisel kaheksa aastat tagasi, kasutati seda atribuutikat Eestis jätkuvalt 9. mai avalikel üritustel. Kuid tänavu tegi riik sellele kiire lõpu. Meie tänavapildist on kadunud autod, mille tahavaatepeeglitel ripuksid Georgi lindid ja muu Venemaa sümboolika, ning ilmselt ei näe neid eriti ka eeloleval esmaspäeval sõjamonumentide juures, kuhu ilmselt siiski lilli viima minnakse. Sest selle sümboolika kasutamine on nüüd ebaseaduslik ja politsei lubab selles osas karmi järelevalvet.

Loodetavasti ei tule meil 9. mail kokku puutuda mingite intsidentidega. Vähemalt on tavapäraselt sel päeval erisuguseid üritusi korraldavad organisatsioonid teatanud oma vaoshoitusest ja kutsunud üles tähistama seda päeva Ukraina sündmuste taustal teisiti. "Ukraina sündmuste valguses ja valitsuse otsusest lähtudes kutsume inimesi üles 9. maid vaikselt pere ja sõprade ringis tähistama: mälestusmärkide juurde mitte kogunema ja Georgi linte mitte kandma," on Põhjarannikule öelnud Kohtla-Järve veteranide ja pensionäride sõpruskonna juht Valeri Tumko. See räägib sellest, et 9. mai tähistamist avalikus ruumis ei tule Eestis endisel moel ei nüüd ega ilmselt ka tulevikus, sest Venemaa verine sõda Ukrainas jätab sellele oma vaieldamatu jälje.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles