Raivo Vare: valitsus peaks Ida-Viru küsimustes end kiiremini liigutama

Erik Gamzejev
Copy
Läinud reedel Narva-Jõesuu ärikonverentsil esinenud Raivo Vare ütleb, et  Ida-Virumaast on riigi poliitilisel tasandil palju räägitud, aga tegelikult väga palju pingutatud ei ole. Väikesi asju on tehtud küll ja ka näilisi asju. Aga sihikindlat pikaajalist poliitikat ei ole.
Läinud reedel Narva-Jõesuu ärikonverentsil esinenud Raivo Vare ütleb, et Ida-Virumaast on riigi poliitilisel tasandil palju räägitud, aga tegelikult väga palju pingutatud ei ole. Väikesi asju on tehtud küll ja ka näilisi asju. Aga sihikindlat pikaajalist poliitikat ei ole. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Et leevendada viimastel aastatel Ida-Viru majandust tabanud hoope, peaks valitsus hakkama selle piirkonna arenguid puudutavaid otsuseid tegema vähemalt kaks korda kiiremini kui varem ning vähendama tunduvalt bürokraatiat, leiab ettevõtja ja majandusekspert ning endine riigitegelane Raivo Vare.

Ida-Virumaa majandusel on sel sajandil koostatud arengukavades põhiliselt kolm suunda: põlevkivitööstus, logistika ja turism. Praegu on kõik kolm tugevasti haavatud. Põlevkiviga seotu rohepöörde tõttu. Kuna Kremli sõjalise poliitika tõttu on Venemaa ja Euroopa vahel igasugune majanduskoostöö lõppemas, siis saavad pihta eelkõige logistika ja turismiäri. Millistes suundades peaks Ida-Virumaa majandus nüüd edasi liikuma?

Kõige lihtsam on turismiga. Tuleb minna teistele turgudele. Siia tuleb saada rohkem soomlasi ja lätlasi. Rootslased ei ole veel üldse siia jõudnud. Tuleb turgudel ringi vaadata. See eeldab natuke teistsugust turismi võrreldes sellega, mida müüdi Venemaa turul. Midagi tuleb muuta, aga see on võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles