JUHTKIRI Venemaa turistile tuleb leida asendus

Põhjarannik
Copy
Foto: Postimees

Aastaid on Ida-Virumaa turismiettevõtjad ja -edendajad teinud panuse Vene turistidele. Mis on Peterburi piirkonna geograafilist lähedust arvestades ka üsna loogiline. Lisaks veel see, et Venemaa turist sai üsna kindel olla, et siin on tagatud ka tema emakeelne teenindamine.

Vene turu nimel on ajapikku tehtud palju tööd ning saavutatud ka edu. Enne pandeemiat läksid Vene turistide numbrid aina ülesmäge. Veel 2018. aastal tõusis nende hulk meie piirkonnas aasta varasemaga võrreldes 13 protsenti ning aastas majutus siin ligi 60 000 Venemaalt saabunud puhkajat.

Saabunud pandeemia pani muidugi põntsu kogu turismisektorile, alustades hotellidest ja lõpetades toitlustusettevõtetega, kuid kõik olid ju enam-vähem kindlad, et tegu on lühiajalise mõjuriga.

Ent sõda Ukrainas muutis kõik. Nüüd on karmid sanktsioonid laienenud ka tavavenemaalastele ning Eesti turismiviisasid neile enam ei väljasta. Meie turismiettevõtlus saab sellest loomulikult järgmise hoobi ning pole põhjust loota, et Venemaa turistide vool lähiaastatelgi taastub, isegi kui sõda varsti lõppema peaks.

Meie turismiettevõtjatel ei jää nüüd üle muud, kui otsida kliente teistest lähiriikidest, nagu Soome, Rootsi või Läti. See ei saa lihtne olema, sest enne pandeemiat näitasid numbrid nendest maadest pärit külastajate puhul pigem vähenemist. Soome suunal ongi hakatud koos läänevirulastega tõsisemalt tegutsema. Loodetavasti leitakse koos need nõksud, mis põhjanaabreid Ida-Virumaale võiksid meelitada. On ju see erinevalt paljudest teistest Eesti piirkondadest neile üsna avastamata kant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles