Prefekt Tarvo Kruup pimendamisest: Kohtla-Järve elanikud väärivad turvalist elukeskkonda

Tarvo Kruup
Copy
Tarvo Kruup, Ida prefekt
Tarvo Kruup, Ida prefekt Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pimedat aega pole suvel Eestis palju, aga mõned tunnid ööpäevas ikkagi leiduvad. Ega kuriteoks või õnnetuseks rohkem aega polegi tarvis.

Autoakna lõhkumine ja sõidukist kätte juhtuva varastamine võtab kurjategijal mõnikümmend sekundit. Kellegi koju sissemurdmiseks ja väärisesemete äraviimiseks kulub vargal kümmekond minutit. Füüsiline rünnak või röövimine tänaval kestab harva üle paari minuti. Liikluses otsasõit jalakäijale või ratturile on otseses mõttes sekundite küsimus. Kõike seda halba, mida loetlesin, aitab linnakeskkonnas vähendada ja ära hoida tänavavalgustus.

Objektiivse turvalisusega käsikäes käib subjektiivne turvatunne, mis on lahutamatu osa inimeste elukvaliteedist. Kui heaks hindab inimene oma elukeskkonda, kui ta ei tunne end õhtuti kodu juures liikudes enam turvaliselt? Tõenäoliselt mitte väga. Valgus loob turvatunnet juurde ja pimedus võtab vähemaks. Kohtla-Järve inimesed on väärt, et tunda end oma kodukandis kindlalt, ja otsused, mis nende turvatunnet vähendavad, vajavad kindlasti ka eelnevat avalikku arutelu.

Virumaa patrioodina elan väga kaasa ka sellele, et rohkem uusi inimesi tuleks meie piirkonda elama ning tööle. Selle nimel on ju palju vaeva näinud nii meie kohalikud omavalitsused, ettevõtjad kui ka kogukonnad. Tulede kustutamine on sellel teel samm tagasi − pimedad tänavad ei ole hea visiitkaart ühelegi linnale. Inimesed ei pea ju tänavavalgustust mitte luksuseks, vaid millekski täiesti elementaarseks.

Turvalist, kvaliteetset ja kutsuvat elukeskkonda saame luua ainult kõik üheskoos. Seepärast väga loodan, et Kohtla-Järve linnavalitsus kaasab edaspidi selliste otsuste puhul ka partnerasutusi ja kogukonda ning valgus ja turvatunne tuuakse Kohtla-Järve tänavatele tagasi võimalikult kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles