ALEKSEI NAUMKIN ⟩ Kelle väravasse lüüakse Jõhvi jalgpallihall?

Aleksei Naumkin
, Jõhvi vallavolikogu liige, Keskerakond
Copy
Kas ja millal selline joonisel olev jalgpallihall Jõhvi kerkib, on muutunud aina ebaselgemaks.
Kas ja millal selline joonisel olev jalgpallihall Jõhvi kerkib, on muutunud aina ebaselgemaks. Foto: ESKIIS/Jõhvi vald/ OÜ Stüf

Suve alguses läks Jõhvi poliitilises elus käima kummaline mäng seoses kavandatava jalgpallihalliga.

Volikogu keskfraktsiooni silmis on see ka üheks põhjuseks umbusaldada vallavanem Maris Toomelit. Oponendid läksid jalgpallikeeles öelduna kontrarünnakule stiilis, et keskerakondlastest opositsionäärid justkui ei mõista, et omavalitsusel ei ole rahakapikest ning tuleb teha valikuid kõige vajalikumate objektide vahel.

Pall on löödud meie poolele ja seetõttu selgitan meie seisukohti.

2020. aastal sai Jõhvi tänu Keskerakonnale riigilt garantii 1,5 miljonile eurole jalgpallihalli ehitamiseks tingimusel, et ka vald panustab omalt poolt raha. Jõhvi omavalitsus hakkas valmistama ette projekti. 2021. aasta sügisel tuli uus võim ja seejärel on halli ehitamine muutunud küsitavaks.

Meie andmetel pakkus üks vallavalitsuse liige kohtumisel jalgpalliliidus välja, et Jõhvile eraldatud raha võiks anda Narvale jalgpallihalli ehitamiseks. Meie teada on vallavanem Toomel sel teemal rääkinud ka Narva linnapeaga.

21. juuni Põhjarannikus kinnitas Toomel, et on tõesti olnud arutelu teemal, et kui piirkonnas ei õnnestu ehitada mitut jalgpallihalli, siis on mõistlik raha ümber jagada. 4. juuni Põhjarannikus oli uudis, et Narvas kulub halli ehitamiseks 4,5 miljonit eurot, millest kolmandik ehk 1,5 miljonit tuleks riigilt.

Vallajuhi mure teise omavalitsuse pärast, olgugi looritatuna kogu Ida-Virumaa heaolust muretsemise jutuga, on juba iseenesest huvitav. Ma mäletan, et osa praegu Jõhvis võimul olevaid saadikuid kandideeris mullu sügisel valimistel loosungiga "Päästame Jõhvi!". Aga nüüd otsustasid nad päästa teisi?

Huvitav, kuidas kirjutavad valla eelarve pärast muretsejad maha 100 000 eurot, mis on juba kulutatud halli rajamise ettevalmistamiseks.

See juhtum ei ole aga pelgalt vaid ebapatriotismi näide. Meie siseinfo kohaselt käivad läbirääkimised selle üle, et Narva linnapea Katri Raik kandideeriks 2023. aasta riigikogu valimistel Reformierakonna nimekirjas. Samas erakonnas on teatavasti ka Jõhvi vallavanem Maris Toomel.

Jõhvi inimesed küllap mäletavad seda, kuidas siinseid poliitikuid on süüdistatud korruptsioonimaigulistes tegudes seoses arvuti andmisega või enese mittetaandamisega hääletustel, kus neil on olnud mängus isiklik huvi. Kui nüüd arenevad sündmused tõepoolest skeemi järgi, kus maine seisukohast oluline objekt antakse üle selleks, et tugevdada teatud poliitilise jõu kandidaatide nimekirja valimistel, siis see nõuab õiguskaitseorganitelt vähemasti erapooletut kontrollimist: kas siin pole tegu mõjuvõimuga kauplemisega?

Kui 2019. aastal sai isegi Jõhvi raamatukogu direktori vallandamine üleriigiliseks teemaks, siis praegu ei huvita peale kohalike keskerakondlaste ja spordiklubide suurt kedagi Jõhvi võimude katse loobuda jalgpallihalli ehitamisest ja teha Narvale 1,5 miljoni euro suurune kingitus. Tuleb välja, et poliitika on tõesti räpane asi ja oma poliitiliste ambitsioonide nimel võib munitsipaalse spordiobjekti kinkida teisele linnale!

Kuid võib-olla ei ole halli ehitamine Jõhvile tõepoolest jõukohane. Vallavanem surub sellele, et esmalt peab vald hakkama saama kallineva põhikooli uue maja ehitamisega. Jalgpallihalli ehitamine ajaks valla võlaorjusesse. Pakun välja mitu "rahakapikest", kust on võimalik leida raha ka spordiobjekti jaoks.

Esiteks on võimalik jalgpallihalli rajada etapiviisi ja sellest räägivad ka valla spetsialistid.

Teiseks saaks raha, kui müüa ära need valla munitsipaalmaad, mis on antud hoonestusõigusega erinevate äriühingute kasutusse. Olgu kõige tuntumaks näiteks Pargi keskuse maad, aga need pole ainsad. Sellekohane eelnõu oli valmis juba aasta tagasi ja nende maade hinnanguline väärtus lähenes miljonile eurole. Õiglase turuhinna korral ja arvestades, et need maad on tegelikus kasutuses, oleks saanud tehingud kiiresti ära teha, kulutamata aega konkurssidele.

Kolmandaks saaks halli rajamisse kaasata ka eraettevõtteid, kes on huvitatud sporditurismi arendamisest või mänguväljakute väljarentimisest. Tean ettevõtjaid, kes hakkaksid Jõhvi ehitama hotelli, kui siin oleks võimas jalgpallikeskus.

Neljandaks annaks lisaraha ka valla juhtimiskulude kärpimine. Kui praegused vallavõimud olid opositsioonis, ärritas neid Jõhvi sporti kureerivate inimeste arv. Kuid mis olid need arvud võrreldes praegustega? Praegu vastutab üks vallavalitsuse liige spordiobjektide eest, olgugi et samal eesmärgil loodi eraldi vallaasutus. Teisele vallavalitsuse liikmele allub sporditegevus kui õppeprotsess ja sama asjaga tegeleb ka spordikool.

Viiendaks, kui mobiliseerida piisavalt sisemisi reserve, saab halli ehitamiseks võtta ka laenu, mille summa ei kujune väga suureks.

Valimistest on möödas juba kaheksa kuud. Selle aasta alguses ütles spordihalli rajamise projektijuht, et halli projekt on valmis ja märtsis oleks võimalik alustada ehitushanget. Aga seda ei ole senini alustatud.

Mul on versioon, et halli rajamisele pandi pidur peale, et suvel (muide, samal ajal, kui riigis läks lõhki Reformierakonna ja Keskerakonna võimuliit) saaks loobumist põhjendada ehitushindade tõusu ja raha puudumisega.

Seejuures on huvitav, kuidas kirjutavad valla eelarve pärast muretsejad maha 100 000 eurot, mis on juba kulutatud halli rajamise ettevalmistamiseks. Rääkimata käestlastud kasust, mida hall vallale tooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles