ÜKS KÜSIMUS Kas riik peaks Narvas asuva Punaarmee tankimonumendi teisaldama?

Põhjarannik
Copy
Riigihalduse minister Riina Solman.
Riigihalduse minister Riina Solman. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Narva lähedal Siivertsis asuva Punaarmee viisnurgaga tankimonumendi mahavõtmiseks kõlab Eesti avalikkuses üha rohkem hääli. Samal ajal kogub osa narvalasi allkirju, nõudes selle oma kohale jätmist.

Riigihalduse minister RIINA SOLMAN (Isamaa):

Iga mälestusmärk kannab mingit sõnumit. Ja kui see sõnum on Eesti riigi vastane, siis on teisaldamine igal juhul põhjendatud.

Kui ei oleks Venemaa sõda Ukrainas, ei oleks punamonumentide küsimus praegu tõenäoliselt nii teravalt ja valusalt esile kerkinud. Venemaa jõhker kallaletung Ukrainale on tõmmanud lahti Eesti rahva vanad haavad ja pannud märkama punamonumente meie ümber. Agressiooni ja Nõukogude okupatsiooni ülistavate märkide koht ei tohiks olla Eesti avalikus ruumis.

Riigil on loomulikult mõistlik kohalikega kokkuleppele jõuda, kuidas teha nii, et tanki seal enam poleks (nagu siiani paljud teised kohalikud omavalitsused on riigi poole pöördunud ja koostöös viiakse haud/monument minema). Hetkel vastutab monumentide teisaldamise eest riigikantselei ja sõjahaudade ümbermatmise eest kaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles