IVETTA SAKKART-LINNARD ⟩ Kohtla-Järvel on tunda korruptsiooni lõhna

Ivetta Sakkart-Linnard
Copy
Ivetta Sakkart-Linnard, Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees ja linnavolikogu liige
Ivetta Sakkart-Linnard, Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees ja linnavolikogu liige Foto: Erakogu

Paljud Kohtla-Järve elanikud on minult küsinud: kes juhib linna ja miks valitseb linnas korralagedus? Püüan linnavolikogu liikmena segasevõitu olukorda selgust tuua.

Olukorra paremaks mõistmiseks tuleb minna eelmise aasta oktoobrikuusse, kui toimusid kohalike omavalitsuste valimised.

Keskerakond tegi valimisliidule Restart ettepaneku koalitsioonikõneluste alustamiseks. Liitu ei sõlmitud, kuid võimule tuli Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Reformierakonna ning valimisliitude Restart Kohtla-Järve ja Progress nelikliit, mis lagunes väga kiiresti.

Järgmisena hakkasid volikogus koostööd tegema Keskerakond, valimisliit Progress ja Reformierakond. Tagantjärele vaadates ilmnesid esimesed ohumärgid juba siis. Poliitikas on kombeks teha koalitsioonipartnerite vahel leping, mis määratleb ära tegevussuunad ja prioriteedid. Siis on ka linnaelanikel selge ülevaade, mis suunas võimuliit tegutsema hakkab: millised teed tehakse korda, mitu haridusasutust renoveeritakse, kuidas tagatakse heakord jne. Koalitsioonilepingut aga ei sõlmitud.

Oleme otsustanud edasi minna nende Keskerakonna liikmetega, kellele läheb päriselt korda Kohtla-Järve areng ja kellele poliitika ei ole omakasu teenimise koht.

Sisulist ja headest poliitikatavadest lähtuvat koostööd kolme partneri vahel ei tekkinudki, igaüks toimetas oma äranägemise järgi. Otsustav mõra tekkis partnerite vahele tänavu kevadel, kuid opositsiooni kuuluv valimisliit Restart algatas eelnõu kaotada kaks abilinnapea kohta, mida täitsid suurte kogemustega Keskerakonna liikmed Ljudmila Jantšenko ja Riina Ivanova. Eelnõu pälvis volikogu heakskiidu, sest selle poolt hääletasid muu hulgas kaks Reformierakonna liiget, kaks valimisliidu Progress saadikut ja neli Keskerakonna nimekirjast valitud saadikut.

See oli viimane piisk karikasse ning teatasin avalikult, et usaldus Progressi, Reformierakonna ja reeturiteks osutunud, nüüdseks endiste keskerakondlaste vahel on kadunud. Kahe abilinnapea koha kaotamine loodetud kokkuhoidu ja efektiivsust ei too, sest praegu otsitakse nende asendajateks teenistuste juhte.

Südamest loodan, et neid ametikohti ei täida mugavad inimesed. Aga ma ei imesta, kui see nii läheb. Me ju kõik teame, et volikogu aseesimehe Maria Merkulova juhitaval ettevõttel N&V on rohkem kui 600 000 euro suurune maksuvõlg, ning kes teab, keda linnavalitsusse headele ametikohtadele määratakse.

Märtsis usaldasid Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna liikmed esimehena mind. Kasutan siinkohal võimalust ja tänan ligi veerand sajandit seda tööd teinud Valeri Korbi. Tegemist on vastutusrikka tööga, kuid kodulinna arengu ja väärtustel põhineva poliitilise kultuuri nimel olen valmis pingutama.

Oleme otsustanud edasi minna nende liikmetega, kellele läheb päriselt korda Kohtla-Järve areng ja kellele poliitika ei ole omakasu teenimise koht. Seepärast otsustasime 2. augustil toimunud erakonna piirkonna juhatuse koosolekul Anton Dijevi usalduse kaotamise pärast Keskerakonna ridadest välja arvata. Samal päeval otsustati uuendada olemasolevat Keskerakonna fraktsiooni, kuhu kuulub kuus kodulinna eest südamega seisvat keskerakondlast.

Valehäbita jätkatakse sobivate otsuste vastuvõtmist. Viimane hea näide on 15 miljoni euro suurune linna teede hooldushange, millele esitas ainsa pakkumise mai lõpus asutatud EKONV Grupp. Tegemist on ettevõttega, kes ostis vajaliku tehnika firmalt N&V (mõlemad ettevõtted asuvad Jõhvis samal aadressil ja firma juhatuse liige Jevgeni Makarov on endine N&V juhatuse liige), sest viimati nimetatu ei saanud hiiglasliku maksuvõla tõttu hankel osaleda.

Pole raske aimata, et hanketingimused olid just EKONV Grupile sobivalt vormistatud ja arvatavasti tehakse leping viieks aastaks. Siin on tunda korruptsiooni lõhna ja kavatsen seda teemat kindlasti põhjalikumalt uurida. Hooldushankel on vaja reaalset konkurentsi, et teenuse kvaliteeti parandada. Me ju mäletame, milline olukord valitses möödunud talvel ja kui "efektiivselt" toimub prügivedu.

Linnavalitsus koondas kogu oma tähelepanu hooldushankele ja mitmetest teistest lubatud investeeringutest on loobutud. Kohtla-Järve lasteaia rekonstrueerimine ja hosteli ehitus pandi pausile. Kohtla-Järvel on sportimiseks head tingimused, kuid sportlased on sunnitud ööbima teistes omavalitsustes ja oma raha sinna viima.

Vitali Borodini eestvedamisel korraldatud hosteli hankele ei laekunud ühtegi pakkumist. Pole ka imestada, sest tingimused olid koostatud lohakalt. Hosteli ehituseks oli eelarves ette nähtud 2 miljonit eurot, millele lisandunuks riigi abi 1 155 000 eurot, kuid hankes oli projekti eeldatavaks maksumuseks pandud 1 300 000 eurot. See hange oli juba ette määratud läbikukkumisele.

Pean vajalikuks rõhutada, et Keskerakond ei ole eelpool välja toodud otsustega seotud.

Aeg lendab kiiresti ja 2025. aasta kohalikud valimised ei ole kaugel. Töö nimekirja koostamisega saab olema varasemast põhjalikum. Töö käib täie hooga. Oleme parandanud nii sise- kui väliskommunikatsiooni ning juunis registreeriti Kohtla-Järvel ametlikult Keskerakonna noorteklubi. Meie tugeva selgroo moodustavad Artur Komissarov, Sergei Lopin, Ljudmila Latt, Olga Golovatšova, Olga Kurdovskaja, Mihhail Kastritski jt.

Mõnikord tuleb astuda samm tagasi, et saaks mõne aja pärast täiskäigul edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles