JUHTKIRI Kes vastutab õpilaste keeleoskamatuse eest? (3)

Põhjarannik
Copy
Eesti keele trepp Illuka koolis.
Eesti keele trepp Illuka koolis. Foto: Matti Kämärä

Sel nädalal oli Põhjaranniku veebiväljaande kõige loetavam lugu sellest, kuidas Ida-Viru kutsehariduskeskuses ei oska enamik õpetajaid ja õpilasi eesti keelt. Õpetajatele on antud aega viis aastat keele selgeks saamiseks, korraldatud tööajal tasuta kursusi, kuid tulemust pole.

Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur kommenteeris juhtumit sotsiaalmeedias nii: "Millest on saanud selline olukord alguse? Ei ole ju mõeldav, et kui kutsekooli uksest astub sisse umbkeelne põhikoolilõpetaja, siis kutsekool teeb nipsust imet ja inimene sünnib ümber riigikeele oskajaks. Taas on põhjust vaadata nõudlikult otsa Ida-Virumaa vene õppekeelega põhikoolidele ja nende koolide pidajatele. "

Agur teab, millest ta räägib, sest tema juhitud kool puutub igal aastal kokku sellega, et gümnaasiumisse pürgib hulk õpilasi, kelle keeletase ei vasta sellele, mis ta olema peaks. Kohtla-Järvel on ju munitsipaalkoolid olnud aastaid eelkõige poliitilise võimu säilitamise instrumentideks. Koolijuhid pidid Keskerakonna ainuvõimu ajal arvestama, et ainus, mida linnavõim nendelt ootab, on poliitiline lojaalsus ja valmisolek kandideerida võimupartei nimekirjas, kui valimised tulekul. Eestikeelsest õppest ei tehtud hallis majas juttugi, sest see võinuks ju osale valijaskonnast mitte meeldida. Pigem mäletame loosungeid, kus võimuerakonna juhid rääkisid vajadusest võidelda venekeelse hariduse eest. Teisiti polnud ka Narvas.

Eks riik sööb nüüd paljuski oma tegematajätmise vilju, kui lasti omavalitsustel, kus venekeelse hariduse osa suur, oma äranägemise järgi tegutseda. Aastatega õppisid kõik tegema nägu, et kõik on korras. Õpetajad õpetavad ja lapsed õpivad. Raske on aru saada, kuidas on haridusministeeriumi ja valitsuseni alles nüüd jõudnud šokeeriv tõdemus, kui suur osa lastest tegelikult ei saa meie haridussüsteemis eesti keelt selgeks. Aga ometi on riigis ju hordide viisi ametnikke, kes pidanuks selle eest vastutama, et see nii poleks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles