JUHTKIRI Kes tegelikult Kohtla-Järvet juhib?

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve sümbolmonument "Au tööle" ja linnavalitsuse hoone.
Kohtla-Järve sümbolmonument "Au tööle" ja linnavalitsuse hoone. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Võimalik, et see, mil moel Kohtla-Järve linn jõudis uue, 15 miljonit eurot maksva teede hoolduse lepinguni, on lõpuks jokk ehk juriidiliselt korrektne. Kuid muljet, et Kohtla-Järve linna valitsemine oleks aus ja läbipaistev, ei tugevda.

Põhjust kahtlusteks annab see, kuivõrd tugevasti on läbi põimunud linna valitsemine ja linnale kõige enam avalikke teenuseid osutavad ettevõtted − lisaks veel ka sugulussidemed ja osa saadikute töökohad samades ettevõtetes.

Kohtla-Järvet on varsti juba ligemale aasta aega juhitud ilma koalitsioonilepinguta. Paberil pole kirjas mingeid põhimõtteid, kuidas linna juhtida. Aeg-ajalt tuleb lihtsalt üks seltskond kokku ja lepib kokku, keda tuleb lahti lasta, keda tööle võtta, kuidas ja millal hankeid korraldada. Sel nädalal sündinud 15 miljoni leping olekski olnud justkui praeguse võimuliidu peamine mõte ja eesmärk.

Linna juhtimisel kuuluks justkui jäme ots neile, kes teid ja tänavaid puhastavad. Vahe on vaid selles, et kui varem oli aastakümneid seejuures toeks Keskerakond, siis nüüd, kui nendega tekkisid erimeelsused, on nii-öelda omainimeste kõrval volikogu saalis partneriteks valitud Reformierakonna ja Eesti 200 kohalikud poliitikud, kes ei pelga selles protsessis seada löögi alla ka oma erakondade mainet.

Halba muljet toimuvast võimendab ju ka lähiajalugu: korrputsiooniprotsessid ja maksupettuste protsessid.

Hämmastav on ka see, et enamik Kohtla-Järve volikogu liikmeid peab jätkuvalt normaalseks, et volikogu aseesimehena ja linna esindajana Ida-Viru keskhaigla nõukogus püsib Maria Merkulova, kelle juhtimisel on firma N&V juba pikemat aega jätnud riigile tasumata enam kui 0,6 miljonit eurot makse. Küsimise peale teevad asjaosalised vaid üllatunud nägu, justkui kuuleks sellest esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles