JUHTKIRI Pa(ä)tiseis Kohtla-Järve volikogus

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järvel on võimalik ilma korruptsioonikahtluseta saadikuteta võimuliit moodustada vaid juhul, kui ülejäänud suudavad matta maha vanad vaenud ja püüavad edasi minna uuest algseisust.
Kohtla-Järvel on võimalik ilma korruptsioonikahtluseta saadikuteta võimuliit moodustada vaid juhul, kui ülejäänud suudavad matta maha vanad vaenud ja püüavad edasi minna uuest algseisust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Korruptsiooniskandaal, kus kahtlustuse on saanud 36 protsenti saadikutest ja osa ülejäänud volikogu liikmete vahel on omavaheline isiklik talumatus, kisub Eesti ühe suurema linna võimu patiseisu, kust välja tulemiseks häid võimalusi polegi.

Sellel ristteel on võimalik edasi minna mööda seda teed, kus saadikute seltskond, kellest suurem osa on kuriteos kahtlustatavad, jätkab linna valitsemist nõnda, nagu poleks midagi juhtunud. Ainsa suurema muudatusena vahetatakse välja vaid linnapea, kes oleks veelgi kuulekam kui praegune linnapea Toomas Nael, kel "jätkus jultumust" nõuda kahe korruptsioonikahtlustuse saanud, kuid võimuliidule lojaalse abilinnapea lahkumist. See oleks äärmiselt piinlik, kui linna volikogu juhid, komisjonide juhid, sealhulgas ka revisjonikomisjoni esimees, linnavalitsuse liikmed, linna esindajad Ida-Viru keskhaigla nõukogus oleksid aastaid korruptsioonikuritegudes kahtlustatavad isikud.

Teine variant oleks kokku panna liit saadikutest, kes pole uurimise all. Kuid suur küsimus on, kas varem eri leerides üksteist kõvasti tuuseldanud ja väärtushinnangute vastuoludest rääkivad volikogu liikmed suudavad tunnistada varasemaid vigu ning puhtalt lehelt koos edasi minna, püüdes keskenduda korruptsioonikriisidest vaevatud linnale parema tuleviku loomisele.

Sellise seltskonna koospüsimiseks on tugevat liimi napilt, aga kui osapooltel on soov minevikust õppida ja tugev tahe edasi minna, siis ei ole see ka võimatu. Alternatiiv oleks nukker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles