Mida kavatsete teha, et saastetasudest jõuaks Ida-Virumaale tagasi senisest suurem osa?

Põhjarannik
Copy
Madis Kallas.
Madis Kallas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ida-Virumaa tööstus- ja kaevandusettevõtted tasuvad loodusvarade ja saastamise eest riigile üle 2/3 kõigist laekuvatest keskkonnatasudest. 2021. aastal jõudis Ida-Virumaale tagasi vaid kümnendik. Kohtumisel siinsete omavalitsusjuhtidega ütles keskkonnaminister Madis Kallas, et keskkonnatasudest peab Ida-Virumaale tulema senisest suurem osa.

Keskkonnaminister MADIS KALLAS (Sotsiaaldemokraatlik Erakond):

Soovin teha ettepaneku kehtiva keskkonnatasude süsteemi muutmiseks. Üks võimalus selleks oleks tõsta põlevkivijäätmete ladestamise tasumäära kohalikule omavalitsusele laekuvat osa. Samuti võib kasvada põlevkivi kaevandamisõiguse tasu laekumine, kui tasumäär on − sõltuvalt õli hinnast − vajalikult kõrge. Lisanduvat tasu saaks jaotada Ida-Virumaal hajutatult laiali nii, et see ei sõltuks kaevandamise või ladestamise asukohast.

Ida-Virumaa kannatab kõige enam keskkonnakoormuse all. Seda tuleb vääriliselt ja õiglaselt hüvitada. Maakonda tagastatav keskkonnatasude maht peab suurenema vähemalt kaks korda. Laekuvaid keskkonnatasusid võiks kasutada investeeringuteks. Näiteks avalikus kasutuses oleva taristu heaks, et kogukond tunnetaks talumisprobleemiga kaasnevat hüve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles