JUHTKIRI Ida-Virumaale olulised kõnelused

Põhjarannik
Copy
Jõhvi linna piir.
Jõhvi linna piir. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa on oluliste läbirääkimiste ootel. Lüganuse vallal on algamas läbirääkimised haridus- ja teadusministeeriumiga kolme kooli võimaliku üleandmise üle riigile.

Muidugi ei tohi praegu veel sellest üleandmisest rääkida kui toimunud faktist, sest nagu ütles Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser sel nädalal Põhjarannikule, pole ju teada, mis tingimusi ja valikuid riik vallale pakub. Kuigi üldjoontes on haridusminister põhitingimused välja öelnud: riik võtab koolid üle, et haridusmaastik vallas paraneks ning oleks tagatud ka eestikeelsele õppele üleminek Kiviõli vene koolis.

Lüganuse peaks seda tegelikult võtma kui suurt boonust ja positiivset sammu riigi poolt. Teame ju hästi, kui pikalt on vald püüdnud oma ebaefektiivset haridusvõrku korrastada, kuid see on alati takerdunud poliitilistel põhjustel. Lõpuks, kui juleti otsustada Lüganuse kooli sulgemine, tuli samuti tagasilöök, kui kohus keelas lõpliku kohtuotsuse selgumiseni seda teha.

Teised olulised kõnelused, mis kohe algamas, on Jõhvi ja Toila ühinemisega seoses. Siin saab ilmselt olema keerulisem eelkõige Toila poolt vaadates. Sest praegune Toila vald lakub veel viis aastat tagasi toimunud ühinemisest saadud haavu. Toona ühinenud kolm valda pole siiani päriselt kokku kasvanud. Kuidas tagada neis tingimusis, et kui ühinemine 2025. aasta valimiste käigus teoks saab, ei teki uusi valusaid traumasid? Kuidas saab garanteerida, et Toila ei jää lõpuks Jõhvi tagahooviks, mille elanikud tunnevad, et nende probleemidele ei pöörata piisavat tähelepanu? Ja kuidas tagada see, et ühinemislepingusse sisse kirjutatud punktid ei lenda pärast valimisi prügikasti, kui uus võim teatab, et need lepingupunktid pole tegelikult talle siduvad?

Eelseisvad läbirääkimised on olulised eelkõige puudutatud omavalitsuste elanikele, sest on otseselt seotud nende elukeskkonna ja teenuste kvaliteediga. Seepärast peavad läbirääkijad olema väga põhjalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles