EDUARD ODINETS Pori saab pritsida ainult seal, kus seda pori on piisavalt palju (1)

Eduard Odinets
Copy
Eduard Odinets on Kohtla-Järve linnavolikogu liige aastast 1996
Eduard Odinets on Kohtla-Järve linnavolikogu liige aastast 1996 Foto: Madis Veltman

Vastne Kohtla-Järve volikogu esimees, mitteametliku Kohtla-Järve poliitilise koalitsiooni üks liidreid Hendrik Agur süüdistab oma hiljutistes avaldustes linna opositsioonisaadikuid ja mind konkreetselt pori pritsimises ning poriga ülevalamises. Kõige rohkem tundub Agurile hinge minevat Kohtla-Järve uue vana võimuliidu korruptsioonikoalitsiooniks nimetamine.

Jah, see võib Kohtla-Järve gümnaasiumi direktorile hinge ja südamesse minna, kuid see on fakt. Fakt on see, et nii volikogu esimees kui linnapea said valitud ainult tänu nende inimeste häältele, kes said hiljuti kahtlustuse tõsistes korruptsioonikuritegudes. 15 saadikust, kes on hääletanud linna uute juhtide poolt, üheksa on kahtlustusesaajad. Ehk siis ligi kaks kolmandikku.

Uus võimuliit Kohtla-Järvel sai võimalikuks ainult ja ainult nende saadikute häältega, keda seesama härra Agur veel kuu aega tagasi umbusaldas, kelle vastu on härra Agur volikogus kõnet pidanud, kelle tegevus on tekitanud linnale viimaste aastate suurimat mainekahju.

Kogu oma senises retoorikas on nii Agur ise kui ka tema valimisliit kuulutanud üheks oma prioriteediks võitlust korruptsiooniga ja selle väljajuurimist Kohtla-Järvelt. Sõnad ja teod ei lähe kokku. Sa kas oled korruptsiooni suhtes nulltolerantne või teed koostööd isikutega, keda õiguskaitseorganid korruptsioonis kahtlustavad.

Kõik need korruptsioonikahtlustused, kõik need meediakajastused, Kohtla-Järve nimetamine korruptsioonipealinnaks on poriga ülevalamine, mitte volikogu esimehe ja linnapea kritiseerimine koostöö eest võimalike korruptantidega. Ja seda pori ei ole tekitanud mitte Eduard Odinets, vaid üheksa linnavolikogu liiget ja mitmed linnaametnikud.

Jah, Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Jah, nad ei ole süüdi mõistetud. Kuid poliitikas on kord nii, et juba kahtlustuse korral võiksid sa kas või uurimise ajaks ennast poliitilisest tegevusest taandada, selmet aktiivselt edasi tegutseda. Kõik need korruptsioonikahtlustused, kõik need meediakajastused, Kohtla-Järve nimetamine korruptsioonipealinnaks on poriga ülevalamine, mitte volikogu esimehe ja linnapea kritiseerimine koostöö eest võimalike korruptantidega. Ja seda pori ei ole tekitanud mitte Eduard Odinets, vaid üheksa linnavolikogu liiget ja mitmed linnaametnikud.

Hendrik Aguril ja tema valimisliidul oli võimalus käituda teisiti. Oli võimalus luua koalitsioon inimestega, kellel ei ole kahtlustusi korruptsioonis ega seisa ees pikk ja kurnav uurimine ning kohtupidamine. Hendrik Agur loobus sellest võimalusest ja otsustas naasta oma varasemate partnerite rüppe.

Uuel võimuliidul, mille liidrid on isamaalised volikogu esimees ja linnapea, ei ole väidetavalt ühtegi kokkulepet kellegagi ühiseks tegutsemiseks. Olles ligi 30 aastat Kohtla-Järve munitsipaalpoliitikas, ei oleks ma nii naiivne, et oli võimalik saada valituks ilma kokkuleppeta. Ehk siis vähemalt kaks kokkulepet oli juba olemas. Ja neid hakkab tulema veel ja veel, vastasel juhul ei ole võimalik linna juhtida. Sa pead kokkuleppeid tegema. Kogu aeg. Ja on sinu valida, kellega sa neid kokkuleppeid teed.

Kohtla-Järve linnavolikogu esimees kleebib minule personaalselt frustratsiooni ja solvumise silti külge. Jah, ma olen frustreerunud ja solvunud. Sest mul on väga kahju. Kahju oma kodulinna pärast, kahju selle pärast, mis ja kuidas linnajuhtimises toimub. Ma olen väga solvunud, et linnale mainekahju tekitanud isikud on endiselt linna aktiivselt juhtimas. Ma olen solvunud, sest pakkusin kolleegidele ainuvõimu haaranud valimisliidust oma nõu ja abi linna koos juhtida, kuid nad eelistasid teisi partnereid.

Ma siiralt soovin uuele volikogu esimehele ja uuele linnapeale edu. See töö ei ole lihtne. Olen näinud väga palju erineva edukustasemega volikogu esimehi ja linnapäid meie linnas. Kuid kõigi nende edukus ja hakkamasaamine on sõltunud täpselt sellest, kellega ja milliseid kokkuleppeid nad on teinud. Samasugused valikud on ka täna.

Ma soovin, et linnajuhid oleks oma valikutes väga ettevaatlikud. Sellest sõltub, kas Kohtla-Järvel on endiselt piisavalt seda pori, mida pritsida. Või siiski saab ükskord linna nii puhtaks, et tolmukübetki ei oleks. Niikaua aga kuni poris püherdatakse, lendab ka pritsmeid. Paraku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles