JUHTKIRI ⟩ Korruptsiooniohu tajumise võime defitsiit

Põhjarannik
Copy
Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja Tartu Kunstikooli näituse „Korruptsiooni mitu nägu“ avamine ministeeriumite ühishoones.
Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja Tartu Kunstikooli näituse „Korruptsiooni mitu nägu“ avamine ministeeriumite ühishoones. Foto: Mihkel Maripuu

Poolteist kuud tagasi Kohtla-Järve linnapeaks valitud, kuid veel mitte ametisse asunud Virve Linder rääkis Põhjarannikule pikemas intervjuus, et Kohtla-Järvel on korruptsioon olnud aastakümneid osa süsteemist, nii et inimesed isegi ei anna endale aru, et see, mida nad teevad, on korruptsioon. "Mul on vähemalt arusaam, et asjad päris nii käia ei saa ja siin tuleb hakata reegleid karmimalt sõnastama, et inimesed aru saaksid."

Tänase Põhjaranniku lugu sellest, kuidas erakondade rahastamise järelevalve komisjon menetleb osa Jõhvi ja Kohtla-Järve valimisliitude ning saadikutega seotud võimalikku keelatud annetuste juhtumit, illustreerib Linderi mõtet värvikalt. Sellest skeemist, kus kohalikelt omavalitsustelt kümnete miljonite eurode eest tellimusi saanud ettevõtja Nikolai Ossipenko propagandakanalid on tasuta või poolmuidu teinud reklaami poliitikutele, kes parajasti on samades omavalitsustes võimul või pürgivad sinna, on juttu olnud juba aastaid. Ometigi pole paljud kohalikud poliitikud leidnud selles midagi sobimatut.

Ka praegusel juhul, vastates erakondade rahastamise järelevalve komisjoni päringutele, leiavad nad, et nad on kõik hästi teinud ja mingit probleemi ei ole ning lõpetatagu menetlus ära.

Virve Linderil tuleb esmajoones selgitustööd teha suuremale osale nendele saadikutele, kes tema enda linnapeaks valisid. Iseasi, kas nad tahavad teda kuulda võtta või leiavad uue linnapea, kes mõtleb nagu nad isegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles