JUHTKIRI ⟩ Ilmselge tõsiasja vaevarikas tõestamine

Põhjarannik
Copy
Põlevkivitööstuse poolt makstavastest keskkonnatasudest jõuab Ida-Virumaale tagasi vaid üks kümnendik.
Põlevkivitööstuse poolt makstavastest keskkonnatasudest jõuab Ida-Virumaale tagasi vaid üks kümnendik. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimiste eel oli kaks suuremat kohalikku teemat, millega suurem osa Ida-Virumaal kandideerijatest püüdis valijate poolehoidu võita. Üks oli Jõhvi ja Narva maantee vahelise maantee neljarealiseks ehitamine ja teine, et Ida-Virumaale tuleb tagasi suunata senisest märksa suurem osa nendest keskkonnatasudest, mida riik siin tegutsevatelt ettevõtetelt kogub.

Neli aastat hiljem pole kahjuks kummaski teemas edasiminekut toimunud. Olgugi et kõik viis suuremat erakonda on nende aastate jooksul saanud pikemat või lühemat aega võimul olla. Neljarealise maantee puhul on ka esimesena kavandatud kümnekilomeetrise lõigu ehitamine lükkunud ebamäärasesse kaugusesse.

Keskkonnatasude asjus tuli küll läinud sügisel sotsist värske keskkonnaminister Madis Kallas algatusega välja, aga nagu nüüd selgub, lämmatasid koalitsioonipartnerid selle nobedalt justkui ohtliku leegi.

Keskkonnatasude põhiline mõte on leevendada tööstuse tekitatud kahju. On ilmselge, et suurem osa kahjust tekib selle tööstuse lähiümbruses. Seetõttu peaks ka keskkonnatasudest kogutud raha kulutamine Ida-Virumaal, kus tegutsevad ettevõtted on ülekaalukalt riigi suurimad keskkonnatasude maksjad, olema nii loogiline, õiglane kui ka sihipärane. Ometigi läheb selle tõestamine nii vaevaliselt.

Milliste kohalikke küsimusi puudutavate jutupunktidega erakondade kandidaadid eelseisvate riigikogu valimiste kampaanias Ida-Virumaa valijate ette astuvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles