JUHTKIRI Keskkonnatasude vorstist jämedama viilu ootuses

Põhjarannik
Copy
Vorsti viilutamine.
Vorsti viilutamine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nädala lõpus peaks selguma, kas ja kuivõrd konkreetse lausena saab koalitsioonileppesse kirja valitsust moodustavate erakondade poliitikute enne valimisi Ida-Virumaal skandeeritud loosung, et maakond peab siinsete ettevõtete makstavatest keskkonnatasudest saama tagasi senisest märksa suurema osa.

Et selles küsimuses olid kõik osapooled valimiskampaania ajal üsna üksmeelsed, peaks andma lootust, et lõpuks ometi asutakse palju aastaid vana ebaõiglust pisutki tasandama.

Samas on küsimus, kas muudatus tuleb mahukas või pigem kosmeetiline, millel olulist mõju pole. Või pannakse see kirja nii ümmarguses sõnastuses, mis millekski ei kohusta.

Optimismi võtavad vähemaks läbirääkijatelt tulevad aina nukramad signaalid, kuidas iga päevaga avaneb aina süngem tõde riigi kehvast rahalisest seisust.

Ida-Viru ettevõtete makstavad keskkonnaga seotud tasud moodustasid eelmise aasta riigieelarve tuludest ligikaudu viis protsenti. See on rohkem kui näiteks alkoholi- ja tubakaaktsiisi tulu kokku.

Kui praegused märgid näitavad, et sel aastal toodetakse põlevkivielektrit oluliselt vähem kui mullu, siis vähenevad sel aastal ka keskkonnatasud. See tähendab veel üht miinusmärgiga muutujat võrrandis, kus tuleb kokku viia võimalused ning teiselt poolt riigi kasvavad kulud ja tahtmine viia ellu mingigi osa heldetest valimislubadustest.

Ehk see vorst, mis on tehtud Ida-Virumaal kogutud keskkonnatasudest, jääb varasemast lühemaks ja peenemaks. Kui jämeda viilu sellest raatsib ja suudab loodav võimuliit Ida-Virumaa jaoks lõigata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles