VLADIMIR TŠUŽAS Koalitsioon, miks takistate Ida-Virumaa majandust arendamast?

Vladimir Tšužas
Copy
Vladimir Tšužas, Kohtla-Järve linnavolikogu liige (Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon)
Vladimir Tšužas, Kohtla-Järve linnavolikogu liige (Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon) Foto: kohtla-jarve.ee

Koalitsioonileppest oodatakse riigi arendamise plaani. Ning selle esimesed read on paljulubavad: "Üksnes võimude lahususe ja õigusriigi põhimõttest lähtuv demokraatlik riigikorraldus tagab Eesti edasise arengu." Ent juba järgmiselt leheküljelt võib lugeda: "Me ei plaani enam avada uusi põlevkivikaevandusi ja eelistame olemasolevate kaevanduste ära kasutamist."

Kahjuks ei saa ma seda tõlgendada muudmoodi kui soovina sülitada nii Ida-Virumaa tootmisele kui ka Kohtla-Järve ja selle lähiümbruse elanikele ning ühtlasi õigusriigi seaduslikkusele ja põhimõtetele. Ida-Virumaal tuhandeid töökohti loovate ja esialgu veel alles hoidvate ettevõtjate õiguspärastest ootustest rääkimata.

On hästi teada, et VKG on uue kaevanduse loomisesse juba rohkelt raha ja jõudu panustanud. Nagu on teada seegi, et valitsus on selle kaevanduse tulekule rohelise tule andnud ja ettevõte seda oma tegevuse planeerimisel ka arvesse võtnud.

Valitsus suhtus meie maakonda hoolimatult juba enne ning teeb seda mingi kummalise visadusega ka nüüd.

Nagu VKG on juba märkinud, ei ole riigil mingit seaduslikku õigust uue kaevanduse rajamist pidurdada. See võib kaasa tuua kohtuasja. Mind aga hämmastab selle lepingu koostajate küünilisus − nad on täielikult eiranud VKG hoiatust tuhandete töökohtade võimaliku kadumise kohta.

Selle asemel on nad osutanud sellele, kust ettevõte oma toorainet peaks hankima, vaatamata juba kõlanud selgitustele, et põlevkivi tarnimine Eesti Energia kaevandusest on ebareaalne. Ja kui ka on reaalne, siis enneolematult kallis ja keskkonda kahjustav.

Rohepoliitika ja roheenergia on toredad küll. Aga vaatame, mis toimub meil Ida-Virumaal.

Meil on alates Eesti taasiseseisvumisest olnud kõrgeim töötuse tase ja madalaim keskmine palk. Sellest ajast saati pole midagi muutunud. Kuid sellele on lisandunud plaanid ja ähvardused kogu põlevkivitööstus sootuks sulgeda.

Samas räägitakse 300 miljonist eurost, mis peaks maakonna majanduse päästma ja sellele isegi uue elu sisse puhuma − seejuures ulatusid ainuüksi kolme meie ettevõtte makstud keskkonnatasud Põhjaranniku andmetel ligikaudu 670 miljoni euroni aastas. Maakonda tagasi tuli sellest vaid väike osa.

Uute töökohtade loomine aga käib väga vaevaliselt: mitu aastat tagasi Kohtla-Järve tööstusparki rajatud ettevõte, mis oleks pidanud juba täisvõimsusel töötama, on seni värvanud vaevalt poole kavandatud töötajate arvust ja vaevleb raskustes. Minu teada ei ole Kohtla-Järvel töökohtade loomisesse rohkem märkimisväärseid investeeringuid tehtud.

Seda hämmastavam tundub valitsuse katse VKG tegevust maksimaalselt takistada, aidates nõnda kaasa tööhõive vähenemisele Kohtla-Järvel.

Kohtla-Järve linna elanike arv on viimase kümne aastaga niigi vähenenud 6954 elaniku võrra − 17%.

Ning nüüd tahab valitsus maad ligi suruda meie linna suurimat tööandjat.

Ja kõik see toimub Ida-Virumaa elanike kalliks peetavate sümbolite häbematu äravedamise taustal.

Ma ei saa jätta selle lepingu koostajatele meelde tuletamata, et Ida-Virumaal elavad samasugused eestimaalased nagu Tallinnas ja Võruski: nad maksavad samamoodi makse ja neil on sama palju alust endasse lugupidavat suhtumist nõuda.

Väga kahju, kuid valitsus suhtus meie maakonda hoolimatult juba enne ning teeb seda mingi kummalise visadusega ka nüüd.

Maakonna elanike arvamused ja väärtused jäetakse arvesse võtmata, mälestusmärgid teisaldatakse omavalitsustki teavitamata (!), olemasolevatele tootmistele seatakse takistusi... Uute töökohtade loomise lubadusi oleme kuulnud küll ja küll, ainus häda on selles, et need ei teki iseenesest ja mitmesaja miljoni siia suunamine olukorda ei muuda.

Koalitsioonierakondade juhid, mis oleks, kui kirjutaksite oma leppesse sisse plaani tõsta Ida-Virumaal töötasud Eesti keskmisele tasemele? Nii, nagu te planeerite kaitsekulutuste protsente ja mõningate töölisgruppide palku?

See oleks parim investeering turvalisusesse − sest tundub, et te pole ikka veel aru saanud: vaid majanduslikult kindlustatud ja võrdseina koheldud elanikud on oma riigile truud, olenemata sellest, mis värvi pass neil taskus on.

Aga ei. Teie plaanite koostöös ekspertidega välja töötada õigusliku aluse Venemaa ja Valgevene kodanike hääletamisõiguse peatamiseks kohalikel valimistel − ilma põhiseadust muutmata. Kas olete idavirulastelt veel vähe ära võtnud? Mälestusmärgid, emakeelne haridus, vääriline palk... Kipute linna suurimate ettevõtete kallale. Tahate ära võtta ka õiguse kohalikku omavalitsust valida ehk siis sisuliselt kohalikku elu kuidagigi mõjutada.

Kahjuks on suhtumine Ida-Virumaasse selline, nagu polekski see Eesti. Kõigele eelmainitule tuleb lisada halvasti ettevalmistatud üleminek eestikeelsele õppele, mille kõiki võlusid saavad omal nahal tunda eelkõige idavirukad.

Tulles tagasi lepingu sõnastuse juurde: "Me ei plaani enam avada uusi põlevkivikaevandusi...." Ei saa aru, kes "me"? Riik? Valitsus? Olgu, ärge plaanige. Aga miks te takistate teisi Ida-Virumaa majandust arendamast?

Uskumatu, ent VKG juhatuse esimees peab valitsusele meenutama, et Eestis kehtivad seadused (mille hulka koalitsioonilepe ei kuulu). Mina jällegi pean oma kohuseks meelde tuletada, et nii Narvas kui ka Kohtla-Järvel elavad inimesed, kellelt riik saab (üha kasvavaid) makse ja kellel on täielik õigus nõuda, et ka neisse austusega suhtutaks.

Mida riik Ida-Virumaale välja pakub, lepingust eriti ei selgu. Kui, siis ehk rohetreppi varem lubatud neljarealise maantee asemel? Aitäh, meil pole vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles