NÄDALA KUJU Vovan Kaštan

Põhjarannik
Copy
Vovan Kaštan.
Vovan Kaštan. Foto: Facebook

Tahtis parimat, aga välja kukkus nadisti. "Veidi omamoodi" kunstniku ja aktivisti tundesööstu ei osanud vääriliselt hinnata ei ühiskond, ametivõimud ega korrakaitseorganid. Vovan tegi epateerides valearvestuse ning pingutas ühiskonna valupunktile survet avaldades üle.

"Me võidame ükskõik keda, me tapame kõik..." − selle ühe Kremli-meelse nähvitsa lausutud ja Putini "Vene maailma" iseloomustava fraasi maalis Narva kunstnik öö varjus Venemaa piiri äärde kivimüürile. Sõjalise jõu austajate pühasse paika, kus veel mõnda aega tagasi seisis Punaarmee tank. Kaks päeva hiljem tunnistas nuudlitest läkiläki pähe tõmmanud Vovan oma teo üles ning kahetses seda avalikult. Kas ei talunud ta oma küsitava väärtusega taiese ümber lahvatanud kära või lõi kartma kohalikku äpardunud Banksyt agaralt taga otsima asunud politseid...

End paljastades ütles Vovan, et tahtis oma teoga näidata verejanu ja mõrva sümbolite kummardamise absurdsust. Ent tema aktsioon osutus niivõrd sügavamõtteliseks, et jäi paljudele mõistmata ja sai soovimatu tagajärje: sellega löödi "Vene maailma" austajate häbimärk ebaõiglaselt kogu Narva linnale ning kõikidele sealsetele elanikele.

Sellest hoolimata andis Kaštan põhjust mõtiskleda: ehk on isegi ebaõnnestunud arvamusavaldus ikkagi parem kui tegutsemata jätmine ja vaikimine? Igaüks vastaku endale ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles