JUHTKIRI Mis on saanud valitsuse Ida-Viru esindajast?

Põhjarannik
Copy
Regionaalminister Madis Kallas.
Regionaalminister Madis Kallas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Võimuliit punus suurema osa Ida-Virumaaga seotud probleemide lahenduse koalitsioonileppes ühte lausesse: "Ida-Virumaaga seotud väljakutsete lahendamise paremaks juhtimiseks nimetame Ida-Virumaale ametisse valitsuse esindaja."

Edasi lepiti kokku, et selle uue ametikandja nimetab vastne regionaalminister Madis Kallas, kelle alluvuses ta ka tööle hakkab. Ministeerium edastas aprillis, et ilmselt teatab Kallas Ida-Viru esindaja nime maikuu esimeses pooles.

Nüüd on juunikuu käes, aga selline tegelane ei ole esialgu veel ametis. Madis Kallas rääkis kolm nädalat tagasi pärast Ida-Virumaa omavalitsusjuhtidega kohtumist, et ta ootab nendelt ettepanekuid tulevase esindaja rolli kohta ja konsulteerib siis koos sotsidega koalitsioonis oleva Reformierakonna ja Eesti 200ga.

Ühelt poolt on nõupidamine ja kaasamine ning teised toredad sõnad head, kuid samas võib see osutuda heaks ettekäändeks otsustamist lõputult edasi lükata.

Madis Kallas tuli maikuus välja ka algatusega suunata tulumaksust senisest pisut suurema osa Tallinnast ja Tartust rahavaesematele omavalitsustele. Esialgse plaaniga oleksid Ida-Viru linnad ja vallad kokku saanud juurde 3,4 miljonit eurot. Aga nagu tookord ennustasime, vaevalt suured keskused sellega lepivad. Juba ringlebki uus valem, mille kohaselt on sellest lisarahast umbes viiendik maha lõigatud. See ei pruugi viimane lõige olla.

See, et Ida-Virumaalt riigikogusse valitud Meelis Kiili ja Eduard Odinets võitlevad riigikogus maksutõusude, peretoetuste vähendamise, lastega peredele tulumaksu osalise tagastamise lõpetamise, abieluvõrdsuse seaduse ja muude asjade eest, võib neile oma parteilt mõne aumärgi tuua. Aga soovitame neil meelde tuletada ka seda, mida nad valimiskampaania ajal Ida-Virumaal lubasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles