Vaba Lava: ilmselgelt ei taheta Ukraina teemat Narva

Vaba Lava
Copy
Stseen lavastusest "Error 403", mida sai vaadata esimesel Vabaduse teatrifestivalil, mis toimus Narvas 2021. aastal.
Stseen lavastusest "Error 403", mida sai vaadata esimesel Vabaduse teatrifestivalil, mis toimus Narvas 2021. aastal. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Valitsuse korraldusel maksumaksja raha jagav integratsiooni sihtasutus (INSA) otsustas augustis Narva kavandatud kultuurihoovi ja Vabaduse festivali toetuseks eraldada täpselt 0 eurot. Ühemiljonilisest voorust null.

Sõnum on selge: ärge tulge oma Ukraina lavastusega meie lõimumist segama! Nõustuda sellega muidugi ei kannata, advokaadibüroo Sorainen esitab veel täna [esmaspäeval] INSA otsuse suhtes vaide. Lootust on vähe, aga kaotada ei olegi enam midagi. Sada väliskülalist on Vabaduse festivalile juba registreerunud, pooled neist lennupiletid välja ostnud.

Niisiis, räägiks ka natuke vabadusest.

Seekord infovabadusest. Sellest vabadusest, mis meil vaba riigi kodanikena oma riigi suhtes võiks olla. Et meil oleks info, miks meie riigis mõned otsused tehakse nii- või teised naapidi. Et me teaksime, mis on meie "valitsejate" ning riigiaparaadis töötavate ametnike motiivid ja põhjendused mõne konkreetse otsuse, määruse, seaduseelnõu taga... Aga see vabadus on kahjuks kadumas ning üha enam lüüakse ka kõige tavalisemate dokumentide peale tempel "salastatud" ja nii me kodanikena istumegi teadmatuses ning võime vaid aimata.

Miks me sellest kirjutame? Aga sellepärast, et põrkusime selle teemaga kõige jaburamal viisil kokku just hiljuti, kui integratsiooni sihtasutus otsustas Vaba Lava jätta ilma Ida-Virumaa kultuuri- ja integratsioonisündmuste korraldamise toetusest.

Meie päringute peale, kes otsustasid, kes kuulusid komisjoni, miks selline tulemus, saime vastuseks sisuliselt ümmarguse nulli. Ja jälle pidi väiketeater pöörduma heade abimeeste poole Soraineni advokaadibüroos.

Nagu oleks tegu ilmatuma saladusega. Ja seda teeb asutus, mis on kutsutud ellu meie ühiskonna paremaks ja sidusamaks muutmiseks. Hästi lõimunud ühiskonnas, nii nagu ka hästi toimivas perekonnas, ei tohiks olla saladusi.

Me toome festivali jaoks lavale spetsiaalse kaasproduktsiooni Kiievi dramaturgide teatriga. Teatriga riigist, mis on juba üle 500 päeva olnud ülbe agressori vastu sõjas. Osa selle teatri juhid on reaalselt olnud rindel. Dramaturg Natalka Blok on kirjutanud kokku ainulaadse teksti sellest, millised on hetkel ukrainlaste valikud, mis on sõja mõjud inimestele, ühiskonnale... Näitlejad tegid Kiievis proovi vaheldumisi õhuhäiretega.

Narva festivalile tulek on võimalus korraks sõjast puhata. Tuua oma nägemus ja sõnum n-ö vabasse maailma. Aga... ilmselgelt ei taheta Ukraina teemat Narva. Mida kardetakse? Keda kardetakse? Kas päriselt arvatakse, et need narvakad, kes käivad eesti keele majas keeletundides, ei peaks teadma, mis on Eesti riigi ja ennekõike Eesti rahva seisukohad seoses Ukraina sõjaga ning kelle poole hoitakse?

Me ei hakka siin kirjutama vihjetest ja kuuldustest, miks me toetusest ilma jäime − eks see Ukraina küsimus ole ka üks neid põhjusi. Ega keegi ju väga avalikult rääkida taha. Aga suures pildis on elevant ikkagi keset tuba. Sõnades oleme tegusad lõimujad, aga kabinetis valitseb ikkagi suhtumine, mis toob pisara silma. Kui INSA arusaam lõimumisest on vaid see, et õpetame venelastele eesti keelt ja korraldame paar pidu, peaasi et ei oleks Ukraina teemat või mõnd muud sügavamat küsimust... Näiteks miks me omal ajal ikkagi Narva kaotasime ning kuidas linn ja selle elanikud nüüd jälle Eestisse tagasi tuua. Seniks ei muutu ka meie ühekssaamises suurt midagi. Keele võib ju inimene ära õppida, aga mis tema meeltes toimub...

Et aga mure liiga murelikuks ei muudaks, vaadake Vabaduse festivali kava www.vabadusefestival.ee ja tulge Narva. Lõimume ise, kui tšinovnikud ei taha ega viitsi.

SIHTASUTUS VABA LAVA

Integratsiooni Sihtasutuse kommunikatsioonijuhi Katja Sepa kommentaar:

Tänavu 3.-24. mai 2023 oli avatud taotlusvoor, millega said juriidilised isikud ning kohalikud omavalitsused võimaluse taotleda toetust lõimumist edendavatele Ida-Virumaa kultuuri- ja spordisündmustele. Mainitud võimalus tugines eesmärgile suurendada Ida-Virumaa eesti keelest erineva emakeelega elanike sidusust Eesti kultuuriruumiga.

Taotlusvooru läbiviimisel lähtus sihtasutus tingimustest ja kriteeriumitest, mis olid kehtestatud Kultuuriministeeriumi määrusega. Toetusteks oli ette nähtud 1 000 000 eurot, kuid huvi oli kordades suurem - tähtajaks laekus 50 taotlust kogusummas 5 172 910,41 eurot.

Kõiki taotlusi hindasid kehtestatud hindamiskriteeriumite alusel sõltumatud hindajad, kelle seas polnud sihtasutuse töötajaid. Hindamiskriteeriumid käsitlesid sündmusi ja nende mõju eesmärgist lähtuvalt ning ilma rahvusi, riike ega muid kultuurilisi omapärasid eristamata. Oma hinnangutes lähtusid hindajad hindamismetoodikast, mis oli kättesaadav ka taotlejatele koos kõikide taotlusvooru tingimuste ja kriteeriumitega. Hindajate ettepanekul said toetust 11 taotlust (vt link sihtasutuse veebilehel avaldatud tulemustele<https://integratsioon.ee/taotlusvoor-toetus-loimumist-edendavatele-ida-v...>).

Taotlusvoorude raames saavad toetust pingerea alusel kõrgemat hinnangut pälvinud taotlused ja seda ettenähtud eelarve piires. Seepärast on sihtasutus olnud ning ilmselt on edaspidigi olukorras, kus mitmed väärikate tegijate taotlused võivad jääda küsitud toetusest ilma. Paraku just seda pidi sihtasutus tõdema kõnealuse taotlusvooru puhul: kui vahendeid oleks olnud rohkem, siis oleksid toetust saanud nii Vaba Lava kui ka paljud teised taotlused.

Lõimumine on edukas, kui tegutseme üheskoos. Muuhulgas tähendab see nii sihtasutusele kui ka igale panustajale vajadust arvestada vahendite piiratusega ja samas otsida erinevaid võimalusi plaanitu elluviimiseks. Viimase osas on heaks näiteks kõnealune Vaba Lava korraldatav Vabaduse festival - teadaolevatel andmetel toetavad selle läbiviimist Kultuuriministeerium ja Riigikantselei. Samuti 14. augustini 2023 on juriidilistel isikutel ning kohalikel omavalitsustel võimalik taotleda toetust Ida-Virumaa ettevõtlust edendavatele spordi- ja kultuuriüritustele, mis toimuvad ajavahemikus 4. juuli 2023 - 30. aprill 2024 (vt link sihtasutuse veebilehel avaldatud infole<https://integratsioon.ee/ida-virumaa-ettevotlust-edendavad-spordi-ja-kul...>).

Igal taotlejal on õigus vaidlustada neid puudutavaid otsuseid. Sihtasutus tutvub Vaba Lava vaidega ja menetleb seda seaduses sätestatud korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles