ÜKS KÜSIMUS Kas toetate saastetasude suunamist piirkonda, kus kahju tekib?

Põhjarannik
Copy
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlane Meelis Kiili kavatseb algatada seadusemuudatuse, mis tooks kaasa Ida-Viru ettevõtete tasutud saastetasude suunamise Ida-Virumaa arengusse, olgugi et koalitsiooniläbirääkimistel see idee piisavat toetust ei saanud.

MARIS LAURI, riigikogu Ida-Virumaa ühenduse esimees, Reformierakond:

Keskkonnatasudest võiks senisest suurem osa minna saastamisest või keskkonda kahjustavast majandustegevusest mõjutatud piirkondadele. Lahendus peaks olema paindlik. Ühe või teise tasu lihtsalt sajaprotsendiline suunamine omavalitsusele ei pruugi olla parim lahendus.

Esiteks võivad mõjud olla mitmes omavalitsuses, kuid konkreetne kahjustav tegevus võib toimuda vaid ühes omavalitsuses. Teiseks ei pruugi suure territooriumiga omavalitsuses suurem osa olla üldse mõjutatud. Mõistlikum tundub vaadata konkreetse tegevuse mõjuala. Kruusakarjääri ja tossava korstna mõjuala on erinev.

Kolmandaks ka küsimus, milleks saadud raha kasutatakse ehk kuidas tagada, et keskkonnatasust saadud vahendid läheksid eelkõige mõjutatud piirkondade inimeste hüvanguks.

Me vajame sisulist ja põhimõttelist arutelu, kuidas muuta kehtivat süsteemi tervikuna paremaks, sealjuures õiglasemaks nii mõjutatud inimestele kui ka omavalitsustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles