JUHTKIRI Ajalooliste hoonete omamine maal on ebaratsionaalne luksus

Põhjarannik
Copy
Kukruse mõisa peahoone.
Kukruse mõisa peahoone. Foto: Peeter Lilleväli

Purtse kindluselamu taastati üle 30 aasta tagasi ning toona oli see nii kohalikus elus kui ka maakonnas oluline sündmus. Oli ju Nõukogude aja lõpp ning aeg selline, kus raha väärtus kahanes tundidega ning valitses üleüldine kaupade ja toodete defitsiit. Ometigi suutis toonane kohalik ehitus- ja restaureerimisettevõte töö lõpule viia. See oli firma nimega Jõhvi Restauraator, mille kontor asus Kukruse mõisas ning ettevõte oli alustanud restaureerimistöid ka Kukrusel.

Nüüd, aastakümneid hiljem on Purtse kindluselamu ja Kukruse mõis minemas müüki. Nii Purtse linnuse omanik Lüganuse vald kui Kukruse mõisa omanik Toila vald leiavad, et sellised objektid on neile liiga suureks koormaks. Nende ajalooliste ehitiste kasutus on olnud erinev, kuid lõpuks on mõlemad jõudnud ühte punkti: head ideed efektiivseks kasutuseks pole. Samas vajavad hooned investeeringuid ning ka nende ülalpidamine neelab raha. Pealegi seavad oma piiranguid muinsuskaitse reeglid.

Eeldatavasti lähevad nii Purtse linnus kui ka kaks Kukruse mõisa kinnistut müüki algaval aastal. Iseasi, kui lihtne nende müük on. Sest kui juba omavalitsus loobub oma varast põhjusel, et ei suuda seda ülal pidada, siis miks peaks hoolikalt raha lugev eraettevõtja kulutama raha sellise objekti soetamiseks, mille ülalpidamiskulud ja investeeringuvajadus suured. Selleks peaks olema pööraselt hea idee, mis kulutatu kuhjaga tagasi toob.

Ida-Virumaa omavalitsustest on mõisakomplekse veel Alutaguse vallal. Illuka mõisas tegutseb põhikool ning Mäetaguse mõisasse on kunagine Mäetaguse vald rajanud spaahotelli ja kohandanud vallaametnike tööruumid. Mäetaguse kompeksi müüki on vald kaalunud vaatamata sellele, et seal on suured investeeringud juba tehtud ning võiks ju puhast tulu teenida. Elu näitab aga, et see pole nii lihtne.

Uhkete ajalooliste hoonete ülalpidamine maapiirkondades on luksus, mida vaid vähesed endale lubada saavad, ja ratsionaalsusest lähtudes on seda pea võimatu teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles