JUHTKIRI Võimuga kaasneb vastutus − Repinski näide

Põhjarannik
Copy
Martin Repinski.
Martin Repinski. Foto: Пеэтер Лиллевяли

Kõik mäletavad neid pööraseid aegu Jõhvi võimukoridorides, kui siin oli võimu juures toona tuntud kitsekasvataja Martin Repinski.

Skandaal järgnes skandaalile, Jõhvi kogus (peamiselt negatiivset) kuulsust üle riigi. Üks märkimisväärsemaid perioode tema vallavanemaks olemise ajal oli see, kui toona ärimees Nikolai Ossipenkoga võimuliidus olnud Repinski asus vabanema talle miskipärast ebasobivateks osutunud vallavalitsuse töötajatest ning allasutuste juhtidest.

Osa neist leppis poole aasta suuruse hüvitisega omal soovil lahkuma. Nüüd on aga prokuratuur saatnud need aastatetagused sündmused kohtule arutada, leides, et vallavanemana tegutses Repinski ebaseaduslikult ja tekitas Jõhvile varalist kahju. Lisasüüdistused, mis on seotud Repinski kuluhüvitiste väidetava kuritarvitusega riigikogus, lisavad vaid kahtlusi, et ta ei saanudki päris hästi aru poliitilise võimuga kaasnevast vastutusest. Lõpuks sai ta Jõhvi valijatelt ka karistada, kui teda enam isegi volikogusse ei valitud.

Paraku tuleb tõdeda, et paljud kohalikku poliitikasse pürgivad inimesed meil võtavad seda kui võimalust saada mingeid lisahüvesid ega mõista, et võim ei ole demokraatlikus ühiskonnas piiramatu. Arusaam, et kui ma olen võimu juures, siis on mul õigus maksumaksja arvel midagi täiendavalt saada. Selle tõenduseks on mitmed Ida-Virumaal munitsipaaltasandil toimunud kriminaaluurimised, millest viimase aja üks tuntumaid on praegu kohtu poole triiviv Kohtla-Järve võimuga seotud korruptsiooniasi, kus peategelaseks Repinski endine poliitiline liitlane Nikolai Ossipenko.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles