JUHTKIRI Sotside majanduspoliitika mõjub Ida-Virumaal "Tšernomõrdini efektina"

Põhjarannik
Copy
Tööpuuduse tase Ida-Virumaal on tunduvalt suurem kui teistest maakondades ja see erinevus on hakanud viimastel kuudel veelgi suurenema.
Tööpuuduse tase Ida-Virumaal on tunduvalt suurem kui teistest maakondades ja see erinevus on hakanud viimastel kuudel veelgi suurenema. Foto: Kuvatõmmis Töötukassa

Riigis võimul oleva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna viimase aja majanduspoliitiliste sammude mõju Ida-Virumaale on asjakohane võrrelda Venemaa eelmise sajandi lõpu peaministri Viktor Tšernomõrdini lausega, millega ta end ajalukku kirjutas: "Tahtsime teha paremini, aga kukkus välja nagu alati..."

Aasta tagasi pidasid sotsiaaldemokraadid enne riigikogu valimisi Jõhvi kontserdimajas üldkogu ning tulid just siis välja valimisloosungiga "Toimetulek on julgeolek" ja muu hulgas ka alampalga senisest pikema sammuga tõstmise plaaniga. Sotsid on olnud ka ühed suuremad keskkonnatasude tõstmise entusiastid. Meenutagem ka seda, kuidas sotsist endine majandusminister Riina Sikkut püüdis kõigest väest takistada uue kaevanduse rajamist, olgugi et riigi poolt oli selleks kaeveluba juba varem antud.

Sotside püüdlused on loosungina üllad. Käsime ettevõtjatel maksta rohkem palka, lõpetame igasuguse saastamise ja riik maksab üha rohkem toetusi. Kui küsida, kust raha tuleb, siis lahendus ei seisne nende koalitsioonikaaslast Eesti 200st Lauri Hussarit parafraseerides selles, et tuleb leida lahendus, vaid on märksa konkreetsem − tuleb tõsta makse. Kas või nii palju, et maksustatakse ettevõtted surnuks. Kuidas majandust kasvule pöörata, sellega ei ole nad pead eriti vaevanud.

Ida-Virumaal on sellise majanduspoliitika tagajärg üha kasvav tööpuudus, mis võib keskkonnatasude tõusuga senisest veelgi suuremaks minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles