JUHTKIRI Lüganuse võimudel tasub võidelda kaitsetööstuspargi saamise eest

Põhjarannik
Copy
Üks võimalikke tulevase kaitsetööstuspargi asukohti on Lüganuse vallas asuva põlevkivikarjääri kaevandatud alal.
Üks võimalikke tulevase kaitsetööstuspargi asukohti on Lüganuse vallas asuva põlevkivikarjääri kaevandatud alal. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lüganuse vald on on üks kolmest omavalitsusest Lääne-Nigula ja Pärnu linna (territoorium hõlmab ka endisi ümberkaudseid valdu) kõrval, kuhu riik kaalub kaitsetööstuspargi rajamist. Kaitseministeerium algatas tänavuse aasta alguses riigi eriplaneeringu.

Põhiline, mida on kavas tulevases tööstuspargis tootma hakata, on erinevat tüüpi lõhkeaine ja mürsud. Ehk kaup, mida vajab hädasti Ukraina võitluses Venemaaga ja millest on kõvasti puudu ka teistel Euroopa riikidel oma julgeoleku tugevdamiseks. Tulenevalt julgeolekuolukorrast on ka selle kauba hind viimastel aastatel mitu korda tõusnud. Optimistlike prognooside järgi võiks tootmine pihta hakata 2026. aasta teises pooles.

Lüganuse vallavõimudel eesotsas värske vallavanema Dmitri Dmitrijeviga tasub kõvasti pingutada ja teha endast olenev, et kaitsetööstuspargi lõpliku asukoha valikul jääks sõelale Ida-Virumaa.

Praegu ei ole just eriti palju neid ettevõtjaid, kes tormaksid Ida-Virumaale investeerima. Pigem on oht, et osa olemasolevastki tööstusest lõpetab tegevuse. Muu hulgas on sellise signaali andnud eelmise aasta lõpus välja ka Lüganuse valla suurim tööandja Kiviõli Keemiatööstus, kes kahtleb olukorras, kus kasvavad maksud võivad õlitootmise kahjumlikuks muuta, nõutava paarkümmend miljonit eurot maksva väävlipüüdmisseadme paigaldamise otstarbekuses.

Tulevane kaitsetööstuspark võimaldaks vähemalt osal praegustel õlitootjatel seal tööd saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles