ANNEKI TEELAHK Milline koolimaja on parem: uus põhikool või vana gümnaasium? (3)

Anneki Teelahk
Copy
Anneki Teelahk, Toila gümnaasiumi hoolekogu esimees ja vallavolikogu liige, Reformierakond
Anneki Teelahk, Toila gümnaasiumi hoolekogu esimees ja vallavolikogu liige, Reformierakond Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

See pealkiri ei ole minu välja mõeldud, selle saatis mulle üks Toila kooli lapsevanem.

Mul on Toila gümnaasiumiga palju isiklikke mälestusi. See on minu esimene töökoht. Toila gümnaasiumi on lõpetanud minu tütar ja poeg. Nad küll kaalusid pärast põhikooli õppimisvõimalusi mujal, kuid lõpuks otsustasid Toilas jätkata. Mõlemad astusid Tartu ülikooli ning on nüüdseks ammu ka ülikooli lõpetanud.

Mõlemad on mulle korduvalt öelnud, et oleks pidanud pärast põhikooli minema mujale gümnaasiumi. Siis oleksid nad varem täiskasvanuks saanud ja oleks olnud rohkem võimalusi juba gümnaasiumis akadeemiliseks õppeks valmistuda. Nende arvamusele tuginesin ka siis, kui kandideerisin koos aatekaaslastega Reformierakonna nimekirjas Toila valla volikogusse.

Meil oli meeskonnaga mitu päris tõsist debatti, millisena me soovime näha Toila valla tulevikku. Panime oma programmile nimeks "Paremini hoitud Toila vald". Alateemas "Lastele ja noortele avatud" kirjutasime muu hulgas, et pooldame avatud arutelu valla haridusmaastiku korrastamiseks ning mugavat ja läbimõeldud logistikat gümnaasiumiõppeks Kohtla-Järvel ja Jõhvis.

Tundus, et kogu meie kogukond soovib ühel meelel seda, et gümnaasium jätkaks. Samal ajal hakkasid mulle kirjutama ja helistama lastevanemad, kes on vastupidisel arvamusel.

Aastajagu tagasi algasid arutelud Toila valla hariduselu korraldamise, sealhulgas ka Toila gümnaasiumi tuleviku üle [arutelud olid ajendatud riigi pakkumisest ehitada uus koolimaja, mille tingimuseks on gümnaasiumiastme sulgemine − toim.]. Kokkusaamisi on olnud palju. Olen püüdnud enamikul osaleda. Arutelud on olnud tulised ning tundus, et kogu meie kogukond soovib ühel meelel seda, et gümnaasium jätkaks samamoodi ja samadel tingimustel, nagu see on siiani toiminud.

Ka mina tõusin ühel koosolekul püsti ja ütlesin, et kuigi minu arvamus on toetada tugeva põhikooli ideed, siis kindlasti tuleb kuulata kogukonna arvamust. Tundus, et kogukond on väga ühte meelt ja on seda meelt ka häälekalt avaldanud.

Samal ajal hakkasid mulle kirjutama ja helistama lastevanemad, kes on vastupidisel arvamusel. Küsisin, miks nad ise sõna ei võta. Nad ütlesid, et soovivad anonüümsust, sest kardavad valjuhäälset ründamist ja kogukonna hukkamõistu, aga ka koolikiusu.

Mul on need kirjad seisnud postkastis paar-kolm kuud. Eelmisel nädalal hakati uuesti helistama ja kirjutama. Autorid on soovinud, et ma avaldaksin nende mõtted ilma nende nimesid mainimata. Nüüd ma siis teen seda.

"Lõplik valik vana või uue (kooli)maja eelistamisel sõltub kindlasti iga inimese individuaalsetest eelistustest ja vajadustest."

"Uus koolimaja pakub paremaid võimalusi ja mugavusi, nagu kaasaegsed õppevahendid, hästi varustatud õppeklassid. Uue koolimaja infrastruktuur ja tehnoloogilised lahendused võivad luua atraktiivsema õpikeskkonna ning soodustada interaktiivset ja kaasavat õppimisviisi.

Lisaks suudab uus koolimaja tõenäoliselt pakkuda paremat õhkkonda, olles puhtam, korralikum ja vähem kulunud. Kvaliteetne sisekliima ja hea heliisolatsioon aitavad luua rahulikumat õpikeskkonda, mis võimaldab õpilastel keskenduda paremini õppimisele."

"Vana koolimaja seostub nostalgia või traditsioonidega, eriti kui koolil on pikaaegne ajalugu või on vana maja unikaalse arhitektuuriga. Vanal koolimajal on emotsionaalne väärtus ning see on osa koha ajaloost ning identiteedist."

"Lapsed teeksid oma valiku tavaliselt uue koolimaja kasuks, sest lapsel puudub ajalooline suhe vana koolimajaga. Teistmoodi võivad vastata lapsed, kes tahavad küsitlejale meeldida või kes pole kunagi elus käinud üheski uues koolimajas."

"Kooli hoone on väga oluline, aga olulisem veel on sisu, mis luuakse koolis sees. Uus koolimaja, kus on arvestatud kõige kaasaegsega, annab võimaluse aga luua teistmoodi sisu ja kutsuda tööle uusi noori õpetajaid."

"Minu kui lapsevanema ootus koolile on kvaliteetne haridus. Mõtlen selle all muu hulgas mitmekesist, valikuid võimaldavat õppekava, mis edendab teadmiste, oskuste ja pädevuste arengut; vanemate ja kogukonna tihedat kaasatust haridusprotsessi, näiteks koostööd vanematega ja kogukonnakeskset õppekava, aga ka kaasaegseid õppeprotsesse toetavat infrastruktuuri (klassiruumid, raamatukogud, laborid jms)."

"Koolipidajal tuleb uue või vana koolimaja vahel valiku tegemisel arvestada sellega, et vallal on lisaks haridusteenuste osutamisele kohustus tagada ka teiste valdkondade toimimine oma elanikkonnale. Ja siin tuleb mängu valla eelarve, millel on piirid ning mille mõistlikku kasutamist eeldab iga valla kodanik. Mida optimaalsemad on valla eespool nimetatud kulud, seda rohkem jääb vahendeid teiste teenuste ja valdkondade arendamiseks, mis on valla kohus."

"Energiakulude suurenedes 2022. aasta sügisel tekkis vallas olukord, kus selleks, et koolid ja lasteaiad saaksid toimida, ilma et vald pankrotti läheks, suleti vallas enamik teisi teenuseid pakkuvaid hooneid. See oli eriolukord, aga see ei ole normaalne olukord."

"Toila gümnaasiumi hoone halduskulu järjest suureneb hindade ja hoone amortisatsiooni tõttu (praeguses koolimajas on lastevanemate koosolekutel suures saalis vaja istuda jopega, sest on külm). Kas tulevikus võib see olla tavaline, et lahti on koolid ja lasteaiad ning ülejäänud tegevused pannakse pausile? Kas meie valla elanikud tahavad seda?"

"Valla elanikkond on vananev ning sellest tulenevalt valla tulud hakkavad vähenema ning suureneb vajadus sotsiaalteenuste järele."

"Statistika näitab, et Toila vallas sündimus väheneb. Kui meie valla lapsi ei ole, kes siis hakkavad gümnaasiumiosas õppima? Miks me hoiame gümnaasiumiosa lahti teiste valdade õpilaste jaoks, kes ei saa sisse mujale, või õpetajate pärast? Mitu õpilast peab gümnaasiumis olema, et vald võib selle sulgeda? Nähtavasti mitte ühtegi. Praegu jääb tunne, et kooli on vaja rohkem õpetajatele, sest koolis käib õpetajate selgitustöö õpilastele, mis kõik juhtub, kui gümnaasium suletakse."

"Ma saan aru, et eelkõige valitseb teadmatus kooli personali hulgas, sest praegu on tunne, et kogukonna ülesõhutamist uue põhikooli vastu koordineeritakse koolist (kaasatud on pered ja sõbrad)."

"Ma saan aru, et Toila gümnaasiumi õpetajad on teadmatuses, mis neist saab 2029. aastal, kui vald võtab vastu haridus- ja teadusministeeriumi pakkumise uue põhikooli ehitamiseks."

"Kuna õpetajate töötasu Toila gümnaasiumis on hetkel Eestis TOP 3 hulgas, siis eeldan, et tegu on väga heade õpetajatega, kellel ei ole uue töö leidmisega mingit probleemi, seda eriti Ida-Virumaal."

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles