JUHTKIRI Euroopa Liit kerib rohepöördeid vähemaks

Põhjarannik
Copy
Uute tuuleparkide rajamise kõrval on vaja leida lahendused, kuidas tagada uute juhitavate elektrivõimsuste olemasolu ja selleks võib kuluda väga palju aastaid.
Uute tuuleparkide rajamise kõrval on vaja leida lahendused, kuidas tagada uute juhitavate elektrivõimsuste olemasolu ja selleks võib kuluda väga palju aastaid. Foto: Matti Kämärä

Euroopa Komisjoni otsus muuta meelt VKG poolt Kohtla-Järvele kavandatava plastijäätmete tehase tootmise osas on tähendusrikas mitmes mõttes.

Esiteks on see samm lähemale tervele mõistusele, sest plastijäätmete töötlemine on olemuselt keskkonnasõbralik ja vajalik tegu. Näidata sellele punast tuld ainult seetõttu, et plastijäätmete pürolüüsi tulemusel eraldub pürolüüsigaas, mis on fossiilne kütus, ei tundu suuremat pilti ning kasu ja kahju kaalukausse hinnates mõistlik. See pretsedent võib Ida-Virumaal avada tee veel mitmetele ringmajandusplaanidele, mis seni on kõlbmatuks tunnistatud. Kahju vaid, et asjatult on kaotatud aega ning ajaline lõhe selle vahel, mil põlevkivitööstuses on kõvasti töökohti kadunud ja nende asemele uusi luuakse, suureneb veelgi.

Teiseks on see aga veel üks kinnitus, et ka Euroopa Liidu juhid on mõistmas, et rohepöörde senise agarusega on liiale mindud. Ka käesoleva europarlamendi valimiskampaania ajal räägivad enamiku erakondade kandidaadid, et Euroopa kliimapoliitikas on vaja teha muudatusi. Lähtudes eelkõige sellest, et muu maailmaga võrreldes liiga ambitsioonikad kliimaeesmärgid ei tallaks maatasa Euroopa majandust. Kui siinne majandus muutub nõrgaks, siis ei ole Euroopast ka mingit kliimakaitsjat.

Ei ole kahtlust, et vähemate heitmete poole tuleb järjekindlalt liikuda, aga kui seda teha selliste sööstudega, mis hinge kinni tõmbavad, siis sünnib sellest vaid kahju.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles