NÄDALA KUJU Oleg Sõnajalg

Copy
Oleg Sõnajalg.
Oleg Sõnajalg. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viis aastat tagasi käis Aidus tõeline kaevikusõda. Ühel pool oli riik oma kaitseministeeriumi ja teiste jõuasutustega, teisel pool vennad Oleg ja Andres Sõnajalg, kes olid alustanud siin suure tuulikupargi rajamist. Vastasseisu põhjuseks oli väidetavalt kaitseväe radar, mida Sõnajalgade tuulikud peaksid segama. Riik pani ehituse jõuga seisma, politsei piiras esimestele püsti pandud tuulikutele lähenemise. Järgnenud aastatel saime aeg-ajalt kuulda sellest, kuidas Sõnajalad riigiga kohtus käivad ning kahjunõuetega ähvardavad.

Oleg Sõnajalg ütles viis aastat tagasi toimuva kohta: "See ongi meid hämmastanud, et riigi jaoks seadused justkui ei kehti, need kehtivad ainult ettevõtjate ja tavainimeste jaoks. Nad võivad võtta suvalise seisukoha ja öelda, et kehtiv ehitusluba ei kehti ja kõik."

Lõpuks jõuti siiski kompromissile ning tuulikupark avati sel nädalal. Oleg Sõnajala sõnul oli kogu konflikt seotud ametnikega, kes praegu enam oma ametikohtadel pole. Väidetavalt läks aga selle nahka Sõnajalgade plaanitud investeering teha Ida-Virumaale tuulikute tehas. Kui see tõesti nii on, siis see on küll klassikaline näide, kuidas riik töökohtade loomist nurjab.

Tagasi üles