JUHTKIRI Tee-ehitamise lubadust ei tohi lasta unustada

Copy
Olemasolev projekti järgi tuleb Jõhvi-Uikala tee ristumine Tallinn-Narva  maanteega ehitada mitmetasandiliseks.
Olemasolev projekti järgi tuleb Jõhvi-Uikala tee ristumine Tallinn-Narva maanteega ehitada mitmetasandiliseks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

"Kas sellist neljarealist maanteed on vaja? Loomulikult on vaja. Ma tunnistan, et Ida-Viru hääl ei ole olnud piisav, et selle eripärasid erakonna juhtkonnani viia."

Niimoodi rääkis enne viimaseid riigikogu valimisi Reformierakonna esinumber Ida-Virumaal Meelis Kiili, kes osutus ka valituks.

Aga õige pea pärast valimisi ütles sama erakonna toonane juht ja peaminister Kaja Kallas riigikogu infotunnis, et valitsuse silmis ei ole praegu aktuaalne Tallinna-Narva maantee Jõhvi ja Narva vahelise lõigu neljarealiseks ehitamine. Hoopis Pärnu suund on olulisem.

Sellest, kuidas Jõhvi-Narva maantee saab kohe-kohe ehituseks vajaliku raha, on Reformierakonna ja ka teiste parteide kandidaadid Ida-Virumaal rääkinud juba vähemalt 20 aastat. Aga toimunud pole midagi muud peale paari liiklussõlme rajamise Sillamäel.

Praegune sotsist taristuminister Vladimir Svet ei andnud samuti hiljutises intervjuus Põhjarannikule erilist lootust, et lähiaastatel võiks selle teelõigu ehitamine pihta hakata. Teada jutt: riigieelarve on miinuses, euroraha enam teede ehituseks kasutada ei saa, julgeoleku tagamine nõuab lisaraha.

See kõik on arusaadav, aga riigil peaks siiski olema plaan, kuidas selle riigimaantee olulise lõigu ehitust rahastada, aga mitte lihtsalt lõputult kaugemasse tulevikku lükata. Näiteks maanteede ehitamiseks kriisi ajal laenu võtmine aitaks hoopis majandust turgutada ja töökohti luua ning riigile maksutulu tuua.

Transpordiameti ida osakonna juht Anti Palmi märkis Põhjarannikule teraselt, et tegelikult elab ju Ida-Virumaal selle maantee ääres enam-vähem sama palju inimesi kui Tartus. Lisaks on õiglase ülemineku fondi toel lähiaastatel kerkimas uued tehased, millega kaasneb ka suurem koormus maanteele.

Hoiame poliitikute lubadusi ikka meeles!

Tagasi üles