JUHTKIRI: Kohtla-Järve juhtide palgatõusumasin

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve juhid on kindlustanud endale igal aastal tubli palgatõusu.
Kohtla-Järve juhid on kindlustanud endale igal aastal tubli palgatõusu. Foto: arhiiv

Kohtla-Järve juhid leidsid nutika lahenduse, kuidas kindlustada endale igal aastal tubli palgatõus, ilma et nende kõrvad peaksid iga kord seejuures kuulama tüütute opositsionääride manitsevaid sõnavõtte ja vaatama otsa sellistel puhkudel saali kogunevatele pahastele linlastele. Tunamullu detsembris kannatati see ühel korral palgatõusumasina käima tõmbamisel ära ja nüüd töötab see laitmatult neli aastat.

Kohtla-Järve võimud eesotsas Riina Ivanova ja Ljudmila Jantšenkoga olid seda masinat seadistades taibukad, kui sisestasid palgatõusu võrrandi muutujaks alampalga. Õiglast riiki kõigile lubav Keskerakond andis mäletatavasti eelmiste riigikogu valimiste eel lubaduse tõsta Eestis alampalga määra tuhande euroni kuus. Küllap loodavad nad nüüdki, et kui nende kodupartei peaks sellise valimislubaduse ellu viima, kerkiks nende kuupalk automaatselt 8000 euroni ja abilinnapeadel 7000ni. Aga kui Keskerakond tervet rehkendust ära teha ei suuda ja  alampalk kerkib kolme järgneva aasta jooksul näiteks kõigest 700 euroni, oskavad Kohtla-Järvet valitsevad prouad ilmselt rõõmu tunda ka 5600eurosest kuupalgast. 

Tunduvalt kehvemini oleks läinud neil siis, kui nad oleks pannud oma palga arvutamise valemisse näiteks Tartu linnapea palga, sealse kinnisvara hinna ja Kohtla-Järve kinnisvara hinnataseme. Sel juhul pidanuks Ivanova ja Jantšenko leppima väiksema kui 300eurose kuupalgaga. 

Iseküsimus on, miks Kohtla-Järve oma volikogu esimehele sellist palka maksab. Pidavat olema väga kõva töökoormus. Neljapäeval toimunud jaanuarikuu istungil oli päevakorras kolm küsimust. Istung kestis 15 minutit ja sellestki kulus osa ajast sel kuul sündinud volikogu liikmetel käe surumisele ja neile vihmavarju kinkimisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles