JUHTKIRI: Tekivad küsimused

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmine teehooldushange läks Jõhvile maksma 800 000 eurot ning ka tookord oli võitja N&V.
Eelmine teehooldushange läks Jõhvile maksma 800 000 eurot ning ka tookord oli võitja N&V. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tänane Põhjarannik kirjutab eelmise aasta lõpus Jõhvi volikogus toimunud hääletusest, kus volikogu otsustas eraldada teehooldushanke võitnud firmale N&V hiigelsumma − 1,6 miljonit. 

Sellel hankel osales üldse kaks pakkujat ning nimetatud ettevõte osutus võitjaks. Eelmine samalaadne hange läks Jõhvile maksma 800 000 ning ka tookord oli võitja N&V. Ainult selle vahega, et siis ei olnud volikogu enamus ja vallavalitsus firma omaniku Nikolai Ossipenko kontrolli all nagu praegu. 

Ossipenko nimekiri oli siis opositsioonis ning kohalikud inimesed peaksid hästi mäletama kapo jõulist tegevust Jõhvi toonase võimuga seotud olnud Allan Männi ja Märt Maritsa suhtes. Neid ei lastud välja enne, kui nad olid oma süüd kokkuleppemenetluses kinnitanud. 

Aasta tagasi võeti Jõhvis kinni volikogu esimees Niina Neglason, OÜ Corrigo juht Tiiu Sepp ning Jõhvi sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste. Taas korruptsioonikahtlustus: kolm naist pandi ööpäevaks arestikambrisse. Neglason ja Sepp said süüdistuse, kuna esimene oli volikogu istungil hääletanud Jõhvi vallale kuuluvate tühjalt seisvate ruumide Corrigole rendile andmise poolt. Samal ajal oli aga Neglasonil tööleping Corrigoga.

Kapo ja prokuratuur nägid siin taas altkäemaksu. Neglasoni hääletamine oli selle kohaselt hüve, mille eest Sepp maksis talle altkäemaksu, milleks oli töötasu. Selline loogika võib tunduda absurdsena, sest ei ole just tavapärane, et altkäemaksu pealt on makstud korralikult ka kõik riigimaksud. 

Pole meie pädevuses hinnata Bezvoditskaja juhtumi juriidilist korrektsust, aga arvestades seda, kuidas varem on lühikese aja jooksul Jõhvis töölevõtmised ja palgamaksmised tõlgendatud altkäemaksuks, kui eelnevalt on olnud mingeid hüvedeks peetavaid tegevusi, tekib küsimusi. Neid tekkis juba siis, kui Ossipenko aastate eest kohtu alt vabanes. Aga me ei saaks neile vastuseid ilmselt ka siis, kui küsiksime otse: mis suhted on Ossipenkol kapoga? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles