JUHTKIRI: Umbusalduste kevad

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi volikogu esimees Eduard East pidas üksi volikogu istungit, kus hääletas enda umbusaldamise vastu.
Jõhvi volikogu esimees Eduard East pidas üksi volikogu istungit, kus hääletas enda umbusaldamise vastu. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaad on haaranud umbusaldamiste laviin.

Kõige kuulsam umbusaldushääletus toimus kõigepealt Jõhvis, kui alatasa juristina oma kompetentsust rõhutav volikogu esimees Eduard East viis läbi umbusaldushääletuse istungil, kus ainult tema üksi osaleski. See oli koht, kus poliitika muutus ka visuaalselt teatriks, kus volikogu esimees iseendaga suhtles. Selle etenduse kvaliteedi on siiski kahtluse alla seadnud rahandusministeerium, öeldes, et East on rikkunud seadusi ning otsused, mida ta sellisel volikogu istungil hääletas, on õigustühised. 

Küllap jääb East ametisse ka siis, kui ta ikkagi otsustab uuesti need umbusaldusavaldused päris volikogu ette tuua, kuid oma sellise tegevusega muutus Jõhvi võim kogu riigis pilkealuseks.

Järgmisena toimus kauaaegse Narva linnapea Tarmo Tammiste umbusaldushääletus, mis oli sisuliselt ühe mehe otsus. On avalik saladus, et Narva linna juhib sealse vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov ning igaüks, kes linna palgal on, peab arvestama töökoha kaotusega, kui selle mehega vastuollu läheb. Tammiste läks ja kaotas koha. Ka Narva opositsioon ei maga, kui teatas, et kavatseb umbusaldada volikogu esimeest Irina Janovitši.

Nüüd on umbusalduse pinnal aktiveerunud ka Toila volikogu opositsioon, kes pole rahul volikogu esimehe Roland Peetsi tegevusega. Peetsi valimisliit sai viimastel valimistel tugeva mandaadi ja on siiani tegutsenud üsna kriitikavabalt. Ent viimasel ajal on kohapeal kuulda üha rohkem nurinat erisugustel teemadel alates valla haridusprobleemidest ning lõpetades valla ajalehe väljaandmise põhimõtetega. 

Kõik need loetletud umbusaldamise juhtumid on täiesti isesugused, nende ühine nimetaja on aga vaid üks asi − võitlus võimu pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles