Ilutulestik "pingviinide" taskust!

Vambola Paavo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet
Foto: Internet

Presidendi vastuvõtu järgse ilutulestiku korraldamine Jõhvis on kired lõõmama pannud (vt 12. veebruari Põhjarannikus ilmunud artiklit "Ida-Virumaa omavalitsused keeldusid kinni maksmast presidendi vastuvõtu ilutulestikku"). Õigus on neil Ida-Viru vallajuhtidel, kes keelduvad presidendi kantselei survele allumast ja ilmutavad tõrksust priiskamise vastu. Valdadel ja linnadel on endil küllaga probleeme, mis lahendamist ootavad. Valdades elavad tublid maksumaksjad, nende raha peab teenima õilsaid eesmärke.

Ülimalt küüniline on nõuda igalt vallalt 150 eurot ilutulestiku katmise kuludeks. Kui mina oleksin Lüganuse või Iisaku vallavanem, vastaksin samuti eitavalt. Kui on valida, kas premeerida tublisid kohalikke õppureid kevadel eksursiooniga näiteks Tartu Ahhaa keskusesse ja maksta kinni laste transport või ilutulestik, eelistab arukas vallajuht õpilaste tunnustamist. Nemad on meie tulevik. Kunagi hakkavad nad meile pensioni maksma. Ilutulestikud tulevad ja lähevad nagu presidendidki. Ei kujuta ette, millise näoga vaataks priiskamist soosiv vallavanem hiljem oma rahvale otsa.

Kas meile on vaja etendada Jõhvi kontserdimajas seebiooperit Kadrioru mõranevast esipaarist ning demonstreerida harmooniat, kui seda tegelikult pole? Kui ametlik Kadriorg ja selle pressiesindaja Toomas Sildam ilutulestikku väga soovivad ning kiivalt pinda käivad, maksku see siis omast taskust kinni.

Tegelikult on lahendus olemas. Kahju, et seda pole siiani julgenud välja öelda ükski kõrge ametnik, poliitikudki on suu vett täis võtnud. Üksteist valimiste eel aasivad erakonnadki on vait, ehkki võiksid suu lahti teha. Presidendi vastuvõtt ja kätlemise tseremoonia on iga-aastane hittüritus, mis naelutab telerite ette sadu tuhandeid eestimaalasi. Rahvas kutsub seda hellitavalt edevuse laadaks või pingviinide paraadiks. "Pingviine" tuleb tänavu kohale palju, sest kõik tahavad pildil olla.

Neli aastat on praegune riigikogu koosseis teinud tähtsat tööd ja saanud kõrget palka. Lihtne idavirulane ei saa sellist summat kokku kümne-viieteistkümneaastase töörügamisega. Jõhvis toimuva ilutulestiku õnnestumisele võiksid appi tulla palavalt armastatud rahvaasemikud ning oma rahakotid avada. Igal aastal on vastuvõtule kutsutud ka Eestist valitud europarlamendi liikmed. Brüsselis makstav palk on Toompea omast kordi suurem. Leida sada või kakssada eurot pole probleem. Presidendi vastuvõtt on ikkagi aasta tähtsündmus ning selle nimel võiks žesti teha ja oma sajalisi luhvtitada.

Kui Jõhvi kontserdimajas toimuvale vastuvõtule koguneks poolsada riigikogulast ja neist igaüks ohverdaks sajalise, saaksime kokku 5000 eurot. Sellest jaguks küllaga. Taevalaotus saaks valgeks, rahvas ja presidendipaar naudiks vaatemängu ning televisioon saaks ülekande lõpul meeltülendavad kaadrid. Teleülekande lõputiitrites võiksid joosta annetuse teinud parlamendiliikmete nimed. Promo oleks valimiste eel missugune ning valijate silmis taas garanteeritud tõus poliitilisele olümposele.

Vastuvõtul osalevatelt saadikutelt ilutulestiku jaoks raha küsimine oleks maailmas ainulaadne ja ületaks kindlasti uudisekünnise. Iseasi, kuidas naaberriikide meedia seda kõike serveerib. Kindlasti tooksid annetajate nimed ära suuremad päevalehed. Vastuvõtt ja seal toimuv on ju aastaid lehepindu täitnud.

Kas peaksid taevasse lendava priiskamise kinni maksma kohalikud ettevõtjad? Selliseidki hääli on kuulda. Sillamäe sadamale ja Viru Keemia Grupile oleks ehk 2500 euro kahasse leidmine võimalik, ent see on ikkagi raha ja selle eest saaks oma töötajaid tunnustada. Ettevõtja pole lüpsilehm, kellelt võib kõike välja pigistada.

Kui tulevärki on vastuvõtu juurde ikka väga vaja, siis tulgu summad seal edvistavate riigikogulaste taskust. Kord aastas võiksid nad oma rahakotiraudu liigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles