Võimalus, millest tuleb kinni hakata

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigi pakutav korterelamute renoveerimise toetus on suur võimalus, millest tasub siinsetel ühistutel senisest märksa kõvemini kinni hakata. Julgustama ja aitama peaksid neid selles eelkõige kohalikud omavalitsused.

Tõsi on, et KredExi toetuse kättesaamine on seotud suure hulga nõuete ja ka riskidega. Kogu selle projekti bürokraatiast läbimurdmine on paras katsumus, mis enamasti pigem entusiasmist või siis sümboolse tasu eest tööd tegevatele korteriühistute juhtidele on ränk katsumus. Juurde tuleb kõvasti närvesöövat lisatööd ja pole sugugi kindel, et ühistu liikmetelt selle eest tänugi tuleb. Võib minna isegi vastupidi, eriti siis, kui tuleb alguses tõestada, et selles ettevõtmises osalemine on mõistlik ja kasulik kõigile kortermajade elanikele.

Ühistu võtab kaela küll laenukohustused, ent kui selle tulemusel jäävad väiksemaks küttearved ning maja saab korda ja nägusaks, siis ei tohiks ju kaotajaid olla. Paremat alternatiivi ei ole.

Omavalitsused peaksid praktilise abiga toetama ühistuid bürokraatiadžunglist läbi tulemisel. Seda tegevust ei tasuks näha vaid kuluna eelarvereal. Maju hakkavad soojustama peamiselt kohalikud ettevõtted ning see annab inimestele tööd ja kasvatab maksutulusid. Kokkuvõttes aitab see kergitada kinnisvara väärtust ja muudab ka linnapildi rõõmsamaks.

Tuleb ka meelde, et riigikogu valimiste eel lubas kohalikke ühistuid aidata Ida-Viru linnade valijate suur lemmik Yana Toom. Nüüd on ka temal sobiv aeg antud vekslit lunastama asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles