Kõik (ühe) inimese heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv
Foto: arhiiv

Mis toimub Jõhvi võimustruktuurides? Mis on seal toimuva algallikas? Miks võiks Jõhvi vallas toimuv huvi pakkuda nii meie maakonna kui ka kogu Eesti elanikele?

Nendele küsimustele vastuseid otsides jõudsin ma mõningate järeldusteni, muu hulgas selleni, et valla kõrgeim seadusandlik organ töötab põhiliselt ühe inimese heaks. Nii kaitseb vallavolikogu koalitsioon vahendeid valimata härra Allan Männi ärihuvisid.

Arvan, et ei ole liialdus väita, et härra Allan Mänd on vallas kogu võimu privatiseerinud. Otsustage ise: kui ärihuvide nimel tuleb seadust eirata ning asjatundik ja aus spetsialist lahti lasta, siis palun − mida vaid soovite, härra Mänd! Ja revisjonikomisjon, mida muide juhib kõrgema astme politseinik (see tähendab ka jurist), suhtub kõikidesse nimetatud härra tegemistesse soosivalt.

Vallavolikogu esimees Niina Neglason heidab Põhjarannikus ilmunud kommentaaris "Inimene ja seadus" eelmisele vallavalitsusele ette, et too lammutas ebaseaduslikult vallamaja taga olnud garaažid. Tõepoolest, isegi kui lammutamisele läheb koerakuut, tuleb see samm seaduse kohaselt kõigepealt asjaomase ametkonnaga kooskõlastada. Ja nüüd siis selline tohutu suur ehitis − kavandatav kaubandus- ja meelelahutuskeskus −, kooskõlastus aga puudub? Jah, proua Neglason, "ilmeksimatuid ei ole ning kõik teevad vigu, kes rohkemal, kes vähemal määral", ent nimetatud vabaajakompleksi puhul see tõde ei sobi.

Mina arvan, et nimetatud juhul ei olnud kooskõlastuse puudumine lihtsalt kahetsusväärne eksimus, kuna ükski ametnik ei oleks hakanud dokumendi allkirjastamisest keeldumisega riskima oma töökohaga, kui tegemist oleks tõepoolest olnud tühise asjaga. Tõsi see on, et mitte ükski tühermaa ei rõõmusta silma, kuid nimetatud juhul ei juhindu vallavolikogu esimees eesmärgist linna välisilmet parandada, vaid hoopis soovist härrale ärimehele meele järele olla.

Proua Neglason on ilmselgelt kahepalgeline, tundes kaasa kohalikele elanikele, kes on sunnitud käima ostlemas Narvas, Rakveres ja Tallinnas. Nojah, Jõhvis muidugi ei ole mitte ühtegi kaubanduskeskust... Vaesed Jõhvi valla elanikud!

Olen seda öelnud varem ja ütlen ka nüüd, et kõik objektid, mille härra Mänd kesklinna püstitanud on, vaid rikuvad maakonnakeskuse välisilmet. Ja nüüd siis ehitame ilusa kontserdimaja ja vana linnapargi kõrvale järjekordse "sara"? Vallavolikogu esimehe arutlused selle üle, et arhitektuuriprojekt on väga kallis, on võltsid, kuna ei saa võrrelda eramu ehitust tohutu suure raudbetoonist "karbi" püstitamisega.

Miks mulle tundub, et härra Männi järjekordne objekt saab olema kauge arhitektuurilisest täiuslikkusest? Aga sellepärast, et härra Mänd on huvitatud vaid oma ärist, linna tegelikud vajadused ei morjenda teda üldse. Ehitab valmis järjekordse "objekti", müüb selle maha või annab rendile. Ehitab uue − sama lugu. Äri ja eranditult vaid äri pakub härra Männile huvi.

Tahan, et mind õigesti mõistetaks: ma ei ole vabaajakompleksi ehitamise vastu. Ma arvan üldse, et elu võib pidada tõeliselt kordaläinuks vaid siis, kui käib mastaapne ehitus, andes tunnistust majanduse elavnemisest. Kuid ma olen selle vastu, et kõike tehakse ühe inimese tahtmist mööda, võtmata arvesse avalikke huvisid.

Inimesed, kes on meid vallavolikogusse valinud, on meid usaldanud, lootes, et me volikogus arutledes ja vaieldes (selleta ei saa mitte kuidagi!) püüame leida optimaalseid lahendusi, et vallas elu paremaks muuta. Ent selle asemel sõidab aritmeetiline enamus (st koalitsioon) järjekordselt otsekui teerulliga opositsiooni ettepanekutest üle ning võtab vastu otsuse, mis on vajalik ühele konkreetsele inimesele.

Minul, proua Neglason, ei jää muljet, "nagu istuks Jõhvi vallavalitsuses kamp sulisid", nagu te kirjutate, aga fakt on see, et paljud inimesed nii vallavalitsuses kui ka volikogus on täiesti sõltuvad. Niipea kui keegi söandab oma arvamust avaldada ja püüab seadusetusele vastu hakata, jääb ta oma ametikohast ilma. Kui volikogu koalitsioon tahaks end kuidagi rehabiliteerida, siis tuleks tal oma viga tunnistada, vabandust paluda ning põhimõttekindel ja asjatundlik spetsialist tööle tagasi võtta. Ent ma kahtlen väga, et selline asi juhtub.

Kõike seda, millest ma praegu kirjutan, tuleks muidugi arutada vallavolikogu istungeil, kuid ma pöördusin taas kord maakonnalehe poole, kuna opositsiooni vallavolikogus küll mõnikord kuulatakse, kuid mitte kunagi ei võeta teda kuulda ning meie arvamus laiema avalikkuseni ei jõua. Vahel ma mõtlen, et vallavolikogu istungite protokolle võiks avaldada ka laiemale üldsusele, et inimesed näeksid, kuidas mõningad "rahva teenrid", st saadikud, vallaelanike huve "kaitsevad" ning kes tegelikult valda juhib. Tõsi küll, ma kahtlen, kas härra Mänd seda lubab...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles