Häbiplekk keset maakonnakeskust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas keegi mäletab veel, mille nimeks pidi Jõhvi kesklinnas saama Terrazzo Plaza?

Tegu oli Eesti tipparhitektide Kalle Vellevoogi ja Velle Kadalipu projekteeritud uhke seitsmekorruselise ärihoonega, mis pidi kerkima praeguse turu asupaika.  Ehitisse, mis tõotas saada maakonnakeskuse kõige kaunimaks uueks hooneks, pidid tulema korterid, kauplused ja bürood.

2007. aasta suvel oli arendajal Bestok Kinnisvaral juba ehituslubagi käes. Buldooseritel olid mootorid sooja aetud, et ehitusplatsi ette valmistama asuda. Põhjarannik võis kirjutada, et on vaid nädalate küsimus, mil aastakümneid üheks Jõhvi sümboliks olnud turul väsinud ja vaevu püsti seisvaid hooneid ja putkasid kokku lükkama asutakse.

Kaheksa aastat hiljem tuleb tunnistada, et panime ennustamisega kõvasti mööda.  Needsamad lobudikud on praeguseks veelgi rohkem lagunenud, kuid nad seisavad siiski... .

Arusaadav, et kinnisvaramulli eufoorias tuldi välja vähem ja rohkem fantastiliste plaanidega ning Terrazzo Plaza arendajad võivad tänada õnne, et masu enne kohale jõudis, kui nad ehitamisega startida jõudsid. Niivõrd suursugune ja kallis hoone näis juba tollal Jõhvi jaoks ärilises mõttes ulmelisena. Praegu oleks selle rajamine ilmselt veelgi küsitavam, arvestades, et möödunud aastate jooksul on maakonnakeskus märgatavalt elanikke kaotanud. Kuid kes teab, võib-olla tuleb hea aeg ka selle projekti sahtlist välja võtmiseks.

Seni peaks selle kinnistu praegune omanik hoolitsema, et Jõhvi südalinnas tegutsev turg korraliku ilme saaks. See vaatepilt, mis seal praegu avaneb, on häbiväärne ja vallavalitsus ei tohiks sellise avaliku ruumi risustamisega kuidagimoodi leppida.

Kaks aastat tagasi lubas abivallavanem Vello Juhkov, et võtab teema käsile. "Nad lubasid selle küsimusega ettevõtte juhatuse minna," rääkis ta tookord arendajatest. Jõhvi turul avaneva pildi põhjal pole nad sealt siiani tagasi tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles