Ei ole päris pseudoprobleem

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii siseminister Hanno Pevkur kui sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna olid isegi mõnevõrra üllatunud, et Ida-Virumaa omavalitsusjuhid sellesse, kuidas Eesti riik kavatseb vastu võtta 150 sõjapagulast, niivõrd rahulikult ja asjalikult suhtusid. Mitmed nende hilisemad kohtumised Lõuna-Eestis olid märksa pingelisemad. Näiteks Pärnus toimunud samalaadsele kohtumisele tuli poolsada pagulaste vastast isegi meelt avaldama.

Ida-Viru omavalitsusjuhtide rahulikkusel on selged ja arusaadavad põhjused. Siinsete linnade ja valdade juhid on selles teemas märksa karastunumad. Ida-Viru elanike rahvuslik koosseis on aastakümneid olnud vägagi kirju. Sellise rahvusliku mitmekesisusega on harjutud ja õpitud ka suuremate probleemidega toime tulema. Seetõttu ei tohiks ka mõne pagulaspere lisandumine suurt midagi muuta. Seepärast kinnitavadki mitmed siinsed omavalitsusjuhid, et kogu see kirglik ja emotsioone tulvil pagulastemaatika, mis on viimastel kuudel Eesti avalikku ruumi täitnud, on suures osas pseudoprobleem.

150 sõjapõgeniku vastuvõtmine ei tohiks elu Eestis tõepoolest suurt kuidagi mõjutada. Kuid üsna selge on seegi, et tegu pole viimase korraga. Arvestades kas või seda, kui palju miljoneid inimesi rändab maailma sõjaõuduste eest põgenedes, tuleb Eestil tulevikus selliseid hätta sattunud inimesi ilmselt märksa rohkem meie ühiskonda sulandada. Seepärast ongi praegu oluline kogu vastuvõtusüsteem hästi korda saada ja vältida nii palju kui võimalik teiste riikide vigu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles