Kauaoodatud abi

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajapikku on ka Ida-Virumaal tekkinud päevahoiud lastele, kes vajavad pidevat hooldust. Ainult et siiani pole riigi ja kohalike omavalitsuste rahastusest hoiuteenuse pakkumiseks piisanud ning seda on tehtud suuresti annetajate või fondide toel.

Nüüd on olukord muutumas. Riik panustab puuetega laste tugiteenuste arendamiseks ja pakkumiseks ligemale 37 miljonit eurot Euroopa sotsiaalfondi raha. Kaheks aastaks on kindlus, et raske või sügava puudega laps saab hoiuteenust enam-vähem sellises mahus, mis võimaldab tema vanemal vähemalt osalise ajaga tööl käia.

Edasine on aga lahtine. Loodetavasti ei jää puuetega laste hoiuteenus edaspidi ainult omavalitsuse rahastada. On raske uskuda, et mõne aastaga kasvab linnade ja valdade tulubaas sedavõrd, et nad oleksid suutelised seda kallist teenust kinni maksma. Seetõttu oleks vajalik, et riigi panus jätkuks ka pärast europrojekti lõppu. Vastasel juhul hakkavad lastevanemad sõltuma kohaliku omavalitsuse võimekusest ja võivad jääda vajalikust teenusest ilma, nagu on juhtunud mitmete sotsiaalteenustega.

Projekti käivitamisel tuleks aga rõhku panna teavitamisele. Ei tasu loota, et vanemad tormavad hoiuteenust kasutama, olgugi et nad ei pea ise selleks kukrut kergendama. Pikki aastaid kestnud elu nelja seina vahel ja oma muremullis on tekitanud usaldamatuse. Nüüd, kui riigil on oma lapsi hooldavatele vanematele lõpuks midagi pakkuda, tuleb neid julgustada abi kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles