Ette süüdi mõistetud?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimasel paaril päeval on meilt mitmed inimesed küsinud: "Mis toimub?" Küsimus on ajendatud ettevõtja Allan Männi ja Jõhvi vallavalitsuse eksliikme Märt Maritsa suhtes alustatud kriminaalasjast või õigemini sellest, mis on juhtunud selle menetluse käigus. Kolmapäeval Viru maakohtus tehtud kohtumäärus kutsub esile hämmingut nii juristide seas kui neis, kes juurast suurt ei jaga. Ja nii tekibki tunne, et midagi on valesti.

Tegelikult on see määrus vaid üks aspekt kogu eelnenud menetluse käigus. Küsimused tekkisid ju tegelikult juba siis, kui eelmine kohtunik Larissa Prokopenko tegi Maritsa ja Männi vahi alla jätvad määrused, mille puhul tekkis tõsine kahtlus, et need on valmis kirjutatud enne kohtuistungit.

Muidugi, kui on kriminaalkuritegude kahtlus, tuleb isikute üle kohut pidada ja õiglane otsus langetada. Erapooletult, võistleva kohtuprotsessi käigus. Aga kui kohtunik Inna Kirsipuu andis oma määruses mõista, et pool aastat juba reaalselt vangis istunud Männile ja Maritsale ei ole täiendavad 11 vanglakuud pikk aeg, siis on ta nad ju juba rohkem kui poolteiseks aastaks reaalselt vangi mõistnud enne, kui kohus veel alatagi on jõudnud. Arvestades neid süüdistusi, mis Männile ja Maritsale on tänaseks esitatud, tundub see ebaproportsionaalselt karm. Võrdluseks: niinimetatud Solovjovi-Ossipenko kriminaalasjas istus Solovjov vaid algul 48 tundi arestimajas ja neile, kes lõpuks süüdi jäid, määrati tingimisi karistus, ehkki kohtuotsuse kohaselt pandi kõrvale sadu tuhandeid eurosid ning võltsiti pakkide viisi dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles