Sõnajalgade äriplaan või muinasjutt?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ärimehed Oleg ja Andres Sõnajalg, kes on Eestis tuntud ka kristlikke laule esitava pereansambliga ja seltskonnaajakirjanduse kaudu, on pannud lauale Ida-Viru tööhõiveprobleemide lahendamise ühe ulatuslikuma plaani.

Nad lubavad lisaks Eesti suurimate tuuleparkide püstitamisele rajada Ida-Virumaale ka oma moodsate ja efektiivsete tuulikute seadmete tööstuse, millega kaasneks väidetavalt rohkem kui tuhat töökohta. Esimene suurem samm oleks tuulikulabade tootmisega alguse tegemine mullu valminud Jõhvi tööstuspargis, mis annaks esimeses etapis tööd 180-le ja hiljem juba 360 inimesele.

Oleg Sõnajalg ütleb, et nende tuulikud on andnud elektritootmisel muinasjutulisi tulemusi. Moodsa muinasjutu tunnused on tegelikult kogu nende ettevõtmisel. Põhiküsimus on, kas see plaan on ka reaalsuses ellu viidav.

Skeptikud arvavad, et Sõnajalad räägivad avalikkusele suurel hulgal uute töökohtade loomisest eelkõige selleks, et saada oma tuulikuparkidele lihtsamalt kooskõlastusi ja ka toetust riigi poolt. Kui tuulepargid on juba töös, siis ei saa neid rahaveskeid keegi seisma panna seetõttu, et tuhande töökoha asemel tuli neid Ida-Virumaale vaid sada või veelgi vähem. Praeguses olukorras on Ida-Virumaal töökohtade loomise lubadus väga kõva argument.

Kahtlejate ümberveenmiseks on kõige parem retsept oma plaanide võimalikult konkreetne ja üksikasjalik avamine koos täpse ajakava ja võetud kohustustega.

Kui tegu on tõepoolest sellise kavatsusega, nagu Sõnajalad ise praegu räägivad, siis oleks patt sellele vastu seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles