Tulevane riigipea peab ühendama kogukondi

Mailis Reps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Juuni viimastel päevadel sai avalöögi minu presidendikampaania, milleks volitas mind Keskerakonna volikogu, valides mind erakonna presidendikandidaadiks. Nii enne kui ka pärast seda olen kohtunud inimestega mitmel pool Eestis ja tahan oma üle-eestilist ringreisi kindlasti jätkata.

Nendel kohtumistel olen näinud, kuidas inimestel on soov muutusteks ja ootus kogu rahvast kõnetava presidendi järele. Praegune olukord, kus mitmed elanike grupid on Eesti elust klantspildi tekitamiseks kõrvale jäetud, paljusid ei rahulda ning seepärast on inimesed avaldanud lootust, et järgmine president suudab ühendada kogukondi ja seista eelkõige Eesti inimeste huvide eest.

Kindlasti peab Eesti president suutma esindada Eestit väärikalt välismaal, kuid kui minu kampaania õnnestub ja minust saab president, siis luban lähtuda rahva ootustest − ühendada kõiki meie kogukondi ja seista rohkem näoga rahva poole.

Eesti on meie ühine kodu, kus inimestel peab olema hea elada. Paraku seisame praegu silmitsi olukorraga, kus pikemas ajahorisondis ootab meid ees suur rahvaarvu langus. Madal sündimus ja aastakümneid kestnud eestimaalaste väljaränne ei ole asjad, mille üle peaks uhkust tundma. Seepärast lasub Eesti riigijuhtidel üha suurem kohustus rahva kestmajäämisel, tegemaks kõik, et väljaränne pidurduks ning kaasmaalased tahaksid oma kodumaale tagasi pöörduda.

Väga oluline probleem on jätkuv piirkondlik ebavõrdsus, mida käimasolev haldusreform paistab süvendavat veelgi rohkem. Eesti vajab poliitikat, mis tasakaalustab regioonide erinevusi ja tasakaalustab Eesti arengut, mitte ei anna ääremaastumisele hoogu juurde. Riigi ja omavalitsuste ülesanded ning rahastus vajavad selget piiritlemist, vastasel korral ei suuda omavalitsused täita neile riigi poolt vastutustundetult peale pandud ülesandeid.

Inimeste suureks mureks on praegu palgavaesus, mille tõttu ei ela paljud täiskohaga töötavad inimesed palgapäevani ära. Arenenud riigis on kohatu, kui inimene teeb tööd, aga ei suuda oma arveid tasuda. Paljudes maapiirkondades pole aga üldse tööd ning kurb on, kui inimesed tahavadki olla pigem töötud, sest tööl käimine ei tasu neile ära.

Riigipea peab andma oma panuse nii sisemise kui ka välise julgeoleku tagamisel. Meie riik ei väärtusta piisavalt politseinike, päästjate ja meditsiinitöötajate panust. See on koht, kus president peab sõna sekka ütlema ning riigikogule ja valitsusele meelde tuletama, et inimeste turvatunde ja elude hoidmisel ei tohi kokku hoida.

Tähelepanu vajavad kindlasti ka muud valdkonnad, näiteks soodsa ettevõtluskeskkonna arendamine ja lastele parima hariduskeskkonna väljaarendamine. Presidendi ülesanne siinkohal on märgata ja juhtida tähelepanu Eesti elu kitsaskohtadele, mitte peita pead liiva alla.

Poliitiline olukord maailmas on viimastel aastatel muutunud üha ärevamaks. Seepärast peab tulevane riigipea tegutsema kainelt ja tasakaalukalt ning otsima riigile sõpru, mitte vaenlasi. Kindlasti ei tohi vastanduda idanaabrile, vaid tuleb seada eesmärgiks heanaaberlike suhete loomine.

Eesti kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse on tõstnud nii meie turvatunnet kui ka majanduslikku heaolu. Pean oluliseks neis organisatsioonides aktiivselt jätkata ja seista presidendina alati Eesti riigi ja rahva huvide eest.

Praegu valivad presidenti põhiselt erakondade tagatoad. Selleks, et president oleks erakondadeülene ja annaks aru otse rahvale, on vaja, et inimesed saaksid presidenti valida otsevalimistel. Presidendiks saades kavatsen ma ühtlasi algatada põhiseaduse muudatuse, mis annaks inimestele rahvaalgatuse korras õiguse muuta seadusi. Ma leian, et Eesti inimesed on piisavalt arukad, et otsustada mõningaid küsimusi ise, selle asemel et anda otsustamisõigus täielikult kellelegi teisele.

Eesti on meie ühine kodu, mida me peame koos alati hoidma ja kaitsma. Riigipeana tahan seista hea Eesti inimeste eest ning kaitsta kõigi ühiskonnaliikmete huve nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles