Miks ma Korbi vastu hääletasin

Eduard Odinets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Odinets. 
MATTI KÄMÄRÄ
Eduard Odinets. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

9. veebruari nädalalehes Panorama oli üsna põhjalikult valgustatud nende saadikute argumente, kes pooldasid Valeri Korbi valimist Kohtla-Järve linna aukodanikuks, ent esitamata olid jäänud selle vastu hääletanute seisukohad. Vastu hääletanuid aga oli peaaegu kolmandik valimisprotseduurist osa võtnud linnavolikogu liikmetest.

Pärast ajakirjanduseetika koodeksi korduvat meeldetuletamist nõustus nädalalehe toimetus avaldama ka minu arvamuse linna aukodaniku valimise kohta. Kahjuks jäi mu arvamusartikkel ikkagi avaldamata.

Ühes mitmete teiste saadikutega hääletasin ka mina 31. jaanuari volikogu istungil Valeri Korbi Kohtla-Järve aukodanikuks valimise vastu. Minu arvates ei vääri ta meie linna aukodaniku tiitlit. Selgitan, miks.

Minu meelest võib linna aukodanik olla vaid igas mõttes kristalselt puhas inimene. Kas või ühe tõsise süüdistuse olemasolu tema puhul tähendab minu arvates seda, et linna aukodanik ja eeskuju meie noortele ta olla ei saa, olenemata sellest, kui palju ja mida on ta linna hüvanguks teinud.

Valeri Korbi on korduvalt süüdistatud mitmetes seadusrikkumistes: iseendale ebaseadusliku preemia maksmises, dokumentide võltsimises, linna raha riisumises jne. Jah, mitte ükski neist ei ole lõppenud süüdimõistva kohtuotsusega, kuid nende olemasolu iseenesest heidab aukodaniku tiitlile tohutu varju.

Süüdistused mahhinatsioonides, riisumises ja muudes seadusvastastes tegudes kõlavad ka minu meelest väga usaldusväärselt koostatud raamatutes "Bandiitlik Ida-Virumaa" ja "Kriminaalne Eesti", milles Korbi nime korduvalt mainitakse. Aukodanikule see au ei tee.

Korbi toetajad väidavad, et see kõik on vale, väljamõeldis ja provokatsioon. Kui see tõesti nii on, siis miks ei ole Valeri Korb mitte kordagi püüdnud end rehabiliteerida? Miks ei ole ta vaidlustanud eelnimetatud raamatutes kirjutatut? Miks ei ole siiani võimalik ilma õõvastuseta lugeda linnaametnik Knjazevi surmaeelse video teksti, mis paljastab kõik Korbi juhitava linnavalitsuse skeemid? Kui see kõik on väljamõeldis, siis miks näidati seda kohtus Knjazevi mõrvaprotsessil?

Neid mikse on minu meelest liiga palju, selleks et hääletada Valeri Korbile aukodaniku tiitli andmise poolt. Kahtlemata on ta Kohtla-Järve hüvanguks palju head teinud, ent isegi tõendamata jäänud teod nullivad kõik tema teened ära.

Ning muidugi ei saa unustada Korbi väitekirja ümber puhkenud skandaali. Minule kui ka ise teadustööga mõningal määral seotud isikule kõlavad rohkem kui veenvalt faktid ja argumendid, mis süüstavad Korbi suuremastaabilises plagiaadis. Minu arusaamist mööda ei seostu see mitte kuidagi linna aukodaniku nimetusega.

Hea tava ja kirjutamata reegel on see, et poliitikas aktiivselt tegevatele isikutele ei anta aukodaniku tiitlit, neile ei püstitata mälestusmärke ning nende järgi ei nimetata tänavaid. Niimoodi pole lihtsalt kombeks. Võib-olla ehk kusagil Kesk-Aasias, kuid mitte Euroopas.

Ma loodan, et kunagi saab ka Kohtla-Järve osaks euroopalikust poliitkultuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles